Разматран извјештај о сарадњи са Трибуналом

БАЊАЛУКА- Народна скупштина Републике Српске разматрала је данас Извјештај о сарадњи Српске са Хашким трибуналом за период од 1.октобра 2010.до 31.марта 2011.године у којем се наводи да су институције власти, посебно МУП РС и Републички центар за истраживање ратних злочина наставили у овом са испуњавањем обавеза према Трибуналу. Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина […]

среда, јун 8, 2011 / 14:05

БАЊАЛУКА- Народна скупштина Републике Српске разматрала је данас Извјештај о сарадњи Српске са Хашким трибуналом за период од 1.октобра 2010.до 31.марта 2011.године у којем се наводи да су институције власти, посебно МУП РС и Републички центар за истраживање ратних злочина наставили у овом са испуњавањем обавеза према Трибуналу.

Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић рекао је да у овом извјештајном раздобљу није било значајнијих активности према Хашком трибуналу, осим испуњавања захтјева од стране Тужилаштва и тимова адвоката одбране по појединим питањима.

„Није било ни посебних састанака представника полицијских организација и органа са територије БиХ и сусједних земаља, прије свега Србије, око активности лоцирања и тражења оптужених у том времену“, рекао је Велимировић.

Велимировић је рекао да је због опадања ових активности Влада на сједници 5.маја усвојила закључак да наредни извјештај о сарадњи буде годишњи.

Радомир Пашић из СДС-а сматра да је овај извјештај превазиђен и да би извјештај требао да садржи конкретне мјере Владе о помоћи лицима из Српске који су осумњичени пред Хашким трибуналом.

Он је назвао срамно малом помоћ од 100 000 КМ коју је Влада уплатила Фонду за помоћ осумњиченима за ратне злочине пред Хашким трибуналом.

Реплицирајући Пашићу, министар унутрашњих послова Станислав Чађо је рекао је да СДС на одређени начин политизовао ово питање.

„Када је у питању ова тематика МУП РС је показао крајње одговоран и професионалан однос, што је и обавеза надлежних институција“, закључио је Чађо.

Шеф посланичког клуба СДС-а Вукота Говедарица рекао је да ово нису ствари за политизацију, јер 100 000 КМ помоћи није довољно ни за два мјесеца одбране генерала Ратка Младића пред Хашким трибуналом.

Говедарица је предложио да РС кредитом обезбиједи 30 милиона евра за одбрану српских политичких и војних представника пред Хашким трибуналом, по угледу на Хрватску, која је за одбрану Анте Готовине обезбиједила толико средстава.

Шеф посланичког клуба СНСД Жељко Мирјанић рекао је да бивша влада СДС-а направила кључни пропуст јер ништа није чинила у погледу прикупљања документације и материјала за одбрану Срба пред Хашким трибуналом.

„Требало је да се деси хапшење генерала Момира Талића и тек је у то вријеме прва влада СНСД-а на челу са премијером Милорадом Додиком формирала Републички центар за истраживање ратних злочина“, истакао је Мирјанић.

Мирјанић сматра да издвојених 100 000 КМ представља иницијална средства и да ту тему не треба користити за међусобне сукобе позиције и опозиције у парламенту Републике Српске.

Посланик Демократска партија Драган Чавић сматра да Српска не би требало више да се бави питањем сарадње са Хашким трибуналом, будући да су се сва лица јавно и тајно осумњичена за ратне злочине са простора РС нашла пред Трибуналом.

Према његовим ријечима, активности треба усмјерити на формирање Института за ратне злочине, помоћи породицама оптужених и њихове одбране пред Хашким трибуналом.Оставите одговор