Разговори о Иранском нуклеарном програму

Иран ће одржати наредну рунду разговора о нуклеарним питањима са светским силама у Истанбулу, саопштио је данас ирански предсједник Махмуд Ахмадинежад. „Надам се да ће ово важно питање (нуклеарно) имати коначни резултат на (предстојећим) разговорима у Истанбулу”, рекао је Ахмадинежад на конференцији за новинаре у Истанбулу која је емитована уживо на иранској државној телевизији, пренео […]

уторак, мај 10, 2011 / 07:35

Иран ће одржати наредну рунду разговора о нуклеарним питањима са светским силама у Истанбулу, саопштио је данас ирански предсједник Махмуд Ахмадинежад.

„Надам се да ће ово важно питање (нуклеарно) имати коначни резултат на (предстојећим) разговорима у Истанбулу”, рекао је Ахмадинежад на конференцији за новинаре у Истанбулу која је емитована уживо на иранској државној телевизији, пренео је Ројтерс.

После разговора са представником Европске уније у фебруару у Женеви, шеф иранске дипломатије Али Акбар Салехи је изјавио да се нада да ће бити нових састанака, али без одређивања датума.

Последњи разговори Ирана са шест светских сила у јануару завршени су без напретка, делом због одбијања Ирана да размотри било каква ограничења свог програма обогаћивања уранијума у замијену за различите дипломатске и трговинске уступке.

Савет безбедности Уједињених нација донјео је више резолуција којима се Иран позива да заустави обогаћивање уранијума.

Запад сумња да је сврха иранског нуклеарног програма производња атомске бомбе, што Техеран демантује, истичући да је његов једини циљ производња електричне енергије.Оставите одговор