Рат у Либији погађа Балкан?

Криза у Либији је већ погодила привреде балканских земаља у којима се сада страхује да би дужи наставак сукоба у тој земљи могао да доведе и до осjетног поскупљења нафте и још већег таласа избjеглица које не би заобишле ни овај регион. Земљотреси у Либији су најтеже погодили Турску која сада покушава да помогне својим […]

понедељак, април 11, 2011 / 16:00

Криза у Либији је већ погодила привреде балканских земаља у којима се сада страхује да би дужи наставак сукоба у тој земљи могао да доведе и до осjетног поскупљења нафте и још већег таласа избjеглица које не би заобишле ни овај регион.

Земљотреси у Либији су најтеже погодили Турску која сада покушава да помогне својим фирмама које трпе велике губитке. Анкара је евакуисала више од 20.000 својих радника из Либије, гдjе турске грађевинске фирме имају послове у вриједности 15 милијарди долара.

У Министарству за спољну трговину у Анкари увелико размишљају како да помогну својим привредницима погођеним кризом која је, поред Либије, захватила Тунис, Египат и Сирију. У потрази за новим пословима за турске фирме крајем мјесеца једна делегација привредника отпутоваће у Индију, преносе агенције.

Грчка, која је имала развијену сарадњу и пријатељске односе са Триполијем, повукла је своје грађане из те земље. Влада у Атини је прије неколико дана суспендовала и рад своје амбасаде у Либији пошто се страхује да би могла да се нађе на удару страна у сукобу.

Чим су почели сукоби, балканске земље – Албанија, Бугарска, Македонија, Румунија, БиХ и Србија – евакуисале су своје грађане из Либије, сем оних који су, на свој ризик, жељели да остану у тој земљи.

Пошто се криза у Либији продубљује, све више људи покушава да напусти ту афричку земљу. Према посљедњим процјенама ради се о 300.000 грађана, који покушавају да, преко Медитерана, нађу спас у европским земљама, јавиле су новинске агенције.

Многе избјеглице ће покушати да се домогну Европске уније и један број ће, како се сада упозорава, закуцати на врата Грчке, Словеније и других земаља у региону. Од тога се посебно страхује у Атини која посљедњих година иначе не зна шта ће са илегалним имигрантима који стижу из Азије, са Блиског истока и Африке.

У региону се страхује да би либијска криза, ако потраје, могла да изазове озбиљне поремећаје и у снадбјевању тржишта нафтом. То би, заправо, довело до веће тражње руске нафте, што ће сигурно изазвати повећање цијена.

Криза у Либији је блокирала практично све трговинске послове српских фирми са том земљом. Када се ради о нафти, у НИС-у кажу да "прате ситуацију" и истичу да за сада њихови пословни аранжмани нису угрожени.

Преговори о проширењу сарадње су "замрзнути" како би се сагледао даљи развој ситуације. У Привредној комори Србије се надају да ће сарадња са том афричком земљом, послије окончања кризе у Либији, бити настављена у свим досадашњим областима.Оставите одговор