Рајко Васић: Мартухаџедини и екстерне моћи

Ко хоће да живи са Србима у Републици Српској? Ко су Несрби у Републици Српској? Чији довршавајући посао је фиктивно пријављивање боравишта? Која држава је, или би била, гаранција опстанка муслимана? Емир Суљагић, Координатор Радикализованих Муслимана у БиХ, одржао је предавање Бошњацима који су изабрани од бирача да представљају интересе странака, политичке програме и национално-вјерски […]

среда, јануар 22, 2014 / 13:13

Ко хоће да живи са Србима у Републици Српској? Ко су Несрби у Републици Српској? Чији довршавајући посао је фиктивно пријављивање боравишта? Која држава је, или би била, гаранција опстанка муслимана?

Емир Суљагић, Координатор Радикализованих Муслимана у БиХ, одржао је предавање Бошњацима који су изабрани од бирача да представљају интересе странака, политичке програме и национално-вјерски интерес муслимана у БиХ.

Слично предавање одржале су и Мајке Сребренице. Стрине се нису огласиле. То говори о великој Екстерној Моћи у босанској, бошњачкој, сарајевској, муслиманској, политичкој артикулацији. Они који проклињу оне који присуствују сједници неког уставног тијела парламанетарне демократије, не могу се друкчије категорисати него као муџахедини.

Емир Суљагић, Првомарташ, Вермархт, Мартуџахедин, износи тезу да неко брише боравак муслимана који желе да живе са Србима у Републици Српској. Са Њима.

Ствар је, међутим, обрнута, муслимани, Бошњаци, не желе да живе са Србима. Да желе, ишли би у школе и не би измишљали геноциде на свакој раскрсници.

Зашто Емир Вермархт, Бошњаке, муслимане у Републици Српској, назива Несрби. Зашто их категорише непостојећим, виртуелним, именима и ектикетама.

Зато што он те несретне људе, као и сви његови, сво вријеме, употребљава само као муницију против Срба.

Зашто Суљагић санкционисање фиктивног пријављивања у БиХ, назива довршавањем послова Радована и Ратка.

Кад је то довршавање авантуристичке Алијине жртве муслимана за БиХ. И њиховог мира. Добро њиховог. Али и нашег. Општег мира.

Откуд Суљагићу право да говори о Држави БиХ као гаранцији опстанка Бошњака. Када је Алија, и његови, за ту државу настојао да жртвује Србе а и Хрвате.

И кад је Бошњацима, који су тада били муслимани, нуђена много већа и стабилнија држава за опстанак, па је нису прихватили.

Емир Суљагић, многа регуларна политичка артикулација Бошњака, страни шаптачи сараја, све невладине организације, воде перманентну ситношићарџијску политику која неће муслиманима донијети ни Државу ни напредак.

Донијеће им сам ново лутање кроз нацију, концепт и будућност.0 КОМЕНТАРА

 1. Просто да не знаш ко је одвратнији у овом случају, ови супер мирни Бошњаци који су за суживот само да нема РС у БиХ, па ваљда после миран суживот сами са собом да одржавају, или ови Рајкови бранитељи, који РС воле до последње марке и браниће је од ових првих док год има и једна марка из фондова и природних ресурса да се усиса у властити џеп.

 2. Рајко око Српске и њене будућности добро и често опомиње, понекад претјера што сам и писао.

  Нека његова писања су популистичка, иду у корист њему и његовим што видим као политичку борбу,(ограђујем се од његових погрдних назива и писања о другим партијама и политичарима).

  Све у свему паметном јасна порука, треба свако ко живи у Српској и БиХ да се мало замисли.

  Ово је на мјесту,ово је уједно и порука комшијама да се не стављају у улогу жртве, нема новог рата, нема укидања Српске.

  Рајко вам је написао оно што сви мислимо, ево родитељ сам, сви знају да сам добар и праведан човјек,водим авангардну партију у којој су јако хумани људи.

  Свеједно, исто мислим као мој народ, не могу отићи испод нивоа части и испод интереса Српске,не смије то урадити нити један политичар из реда Српског народа, морате то људи схватити.

  Будите паметни, окрените се себи и послу, ја и моји ћемо се после избора сигурно нешто питати око ресурса, пољопривреде, туризма, еколошких фондова.

  У Српској су Бошњаци окренути послу то знам и поштујем, помоћи ћемо им сигурно као и свим другим становницима Српске, долази боље вријеме ако Бог да.

  Ако ови првомарташи хоће да поштује Србе и Српску и њима ћемо помоћи, ако не, сигурно неће моћи лајати и проводити националистичка срања.

  Функционисаће систем тако да ће ови плаћеници као Суљагић бити прво морално осуђени од свог народа , онда санкционисани од стране државе због распиривања мржње на националној основи.

  Немојте сумњати да ће то бити примијењено и на екстреме из других народа, вријеме је да се окренемо поштовању једних према другим, поштовању Закона и послу.

 3. Ко вјерује у моралну компактност Рајка Васића, нека гласа за његове фаворите(СНСД), ако они добију више од 50% подршке, РС ће након четири године њиховог владања добити потпуно исте резултате као да су њом владали и ови првомартовски Гебелси,Мартуџахедини!

  Јасно да Рајко Васић узима превелик број ципела за своје мале ноге.

 4. Rajko Vasić je „dnevnopolitički komentator“ kakav nastoji prilično jeftinim „analizama“ uzburkati strasti, ali istovremeno zaobići etiološke aspekte kakvi su doveli do problema kojima se bavi. Dakle, bivša nam zajednička država nastala je i bitisala kao „zajednica naroda“ i tu je okvirna percepcija svodila se na to da su južnoslavenski narodi kroz udruđenu (solidarnu) borbu uspjeli osloboditi se stranih okupatora i hegemona, te stvoriti svoju zajedničku državu. Upravo zbog takve percepcije ustavi te dražave su određivali kako su NARODI osnovni konstituens države, pa time i nosioci prava na samoopredjeljenje do otcjepljenja. Znači južnoslavenski narodi su svojevoljno udružili se u jednu državotvornu zajednicu i u njoj bitisali kao najvažniji politički subjekti/nosiocu prava.

  Problem je bio u tome što od postanka Kraljevine SHS taj PRINCIP „vladavine naroda“ nikada nije uspostavio relaciju narod – teritorija, nego su svi narodi bili konstitutivni na cjelokupnoj teritoriji države. To bi dugoročno bilo održivo da je ta država bila unitarna, ali obzirom da je od postanka, pa do završnog razbijanja, uvijek sadržavala unutrašnje podjele na različite administrativne jedinice, onda je valjda shvatljivo kako je konstitutivnost naroda (kao najvažniji princip) na kraju potpuno obesmišljena.

  Rat koji je potom uslijedio MORA se okvalifikovati kako samo jedan osmogodišnji rat kakav je tekao u nekoliko faza u kom su spoljni i unutrašnji faktori razbijali zajedničku (suverenu) državu i to na način da je bezobzirno i krajnje sramotno pogazili OSNOVNI PRINCIP na kom je ta država stvorena i bitisala. Pri tom je pogaženo pravo onog naroda koji je u toj državi bio najveći i za stvaranje iste podnio ubjedljivo najveće žrtve (oko dva miliona).

  Uglavnom, brutalnim nasiljem ta država jeste razbijena, ali je dejtosko-pariškim mirovnim sporazumom u odnosu na BiH uspostavljen jedan novi PRINCIP odnosa konstitutivnih naroda i države. Dakle, Republika Srpska je priznata kao entitet u kom je srpski narod bio konstitutivan, dok je FBiH sublimirala dva konstitutivna naroda. Tu je jasno uspostavljena relacija narod – teritorija, a sve „ćerestije“ o obespravljenosti nekih „drugih“ su čista demagogija iz jednostavnog razloga što su u Ustav BiH direktno implementirane najvažnije međunarodne konvencije o ljudskim i građanskim pravima (kao dovoljn pravni osnov za štićenje prava svakog pojedinca ili kolektiviteta).

  Potom je uslijedila odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti svih naroda na ukupnoj teritoriji i sve je vraćeno na „početak“, odnosno na obesmišljavanje prava naroda kakvo smo imali u bišoj državi. Z ar treba posebno napominjati ironiju da narodi koji su najviše gazili principe na kojima je funkcionisala bivša država danas se laćno i manipulativno zalažu za ponovno uspostavljanje istih. Eto, postavimo sebi jednostavno pitanje – ZAŠTO? Da li je takvo ponašanje ponovo motivisano bestijalnim gaženjem etničkih prava srpskog naroda? No, budimo malo i samokritični! Naše političke „elite“ redom su prihvatile ovu famoznu odluku Ustavnog suda i time pogazile najvažniji princip na kom je uspostavljena ova država, pa i etničko pravo sopstvenog naroda kakvo nam ničim nije poklonjeno, dodijeljeno ili šta već, nego je izvojevano četvorogodišnjom teškom borbom i stradanjima!!! Ustavni sud ni u jednoj državi nema veću pravnu snagu od parlamenata (najviših zakonodavnih tijela), pa je valjda shvatljivo da se primjena takve odluke mogla otkloniti ili modifikovati. Ovako, ovo čime se Rajko Vasić danas bavi samo su posljedice našeg političkog prihvatanja (pristanka) narušavanja najvažnijeg PRINCIPA na kom je ova država uspostavljena (započela zajedničko bitisanje), a to je nesporni suverenitet srpskog naroda nad teritorijom Republike Srpske. Pri tom bošnjačko zalaganje za unitarnu državu ne treba naivno posmatrati iz prostog razloga što su to „naučili“ iz grešaka kakve su Srbi decenijama činili u bivšoj državi. Znaju oni dobro da višeetničke zajednice dugoročno mogu opstati samo kao unitarne države (na način da se etnički kolektiviteti vremenom zamijene nacionalnim), i takvu politiku kontinuirano provode. Na drugoj strani naše političke „elite“ utrše se u razaranju onoga (principa) što smo postigli, izborili, odnosno onoga na čemu bitišemo u ovoj kvazidržavi.

  Dragi moj Vasiću, čovječanstvo hiljadama godina bitiše na principima, a onaj ko ne zna štititi sopstvene principe nema se čemu dobrome nadati!

 5. Добар осврт претходног коментатора, баш занимљиво да се Васић експлицитно обраћа оној тамо ултимат антиРС страни, показујући прстом на себе и своје „спасиоце“ РС-а због чијих пропуста у владавини смо и постали мета у домету разних „бехапатриотских“ организација! Али не смета му нимало што се образом уз образ чеше са главним распакивачем Дејтонског споразума, Драганом Човићем из ФБиХ?

  Дејтонски споразум је једини написмено састављен међународно важећи гарант битисања РС, не смије се нико играти са тим.

  Наиђох на интернет шару, на писаније Владе Гаћиновића од прије стотину љета и фрапанто је како су ти тадашњи поборници јавне ријечи, тумачи народне воље и глас народа били интелектуално супериоринији и на много већем нивоу у односу на ове садашње који су технолошки надмоћније опремљени.

  http://htmlimg3.scribdassets.com/1rth3hhkjk2e2mz8/images/1-3177c18e33.jpg

  http://htmlimg1.scribdassets.com/1rth3hhkjk2e2mz8/images/2-9f6aa68724.jpg

 6. Провјере пријаве мјеста пребивалишта на подручју општине Сребреница у протеклом периоду нису рађене мимо законских прописа како то тврде активисти Грађансеа коалиције „Први март“. Приликом обављања својих задатака МУП се увијек придржавао закона и све што је рађено у оквиру провјере пријаве мјеста пребивалишта било је у складу са законом како на подручју Сребренице, тако и на подручју цијеле Републике Српске. Судски органи су једини мјеродавни да кажу да ли је било наводних пропуста од стране МУП-а РС, а суд до сада није поништио ниједно наше рјешење о поништењу пријаве мјеста пребивалишта. Од расписивања локалних избора у БиХ 2012. године до закључења централног бирачког списка, у Сребреници се пријавило 2.100 лица од којих је 627 одјавило мјесто пребивалишта непосредно по окончању локалних избора.
  Процесом провјера МУП-а Републике Српске било је обухваћено 906 лица од којих је код 300 утврђено да се ради о фиктивној пријави мјеста пребивалишта и за њих су донесена првостепена рјешења о поништењу пријаве мјеста пребивалишта.
  Ниједно рјешење о поништењу пријаве мјеста пребивалишта није донесено без претходно прикупљених доказа да се ради о тзв. лажној пријави мјеста пребивалишта.
  Обавеза свих држављана БиХ а која је дефинисана Законом о пребивалишту и боравишту, је да приликом пријаве и одјаве мјеста пребивалишта морају дати тачне и истините податке.

 7. BORISLAV R., 23.01.2014. 09:43:54

  Mogu se sloziti da je to sustinski jeftina analiza sa ciljem “uzburkavanja;; i “dzaranja“da se narodski izrazim.Medjutim
  i dalje stoji da treba ukazati na te trendove u fbh.Iz kog razloga bi se kod nas trebalo cutati?
  Zasto onda ne progovore pojedini strucnjaci i pravi analiticari o istom problemu.

  Nije problem ni sto pojedine grupice u fbh nesto cackaju i raspaljuju jer i to je njihovo pravo da rade ono sto misle da je u korist fbh ili bh,dok mi treba da se posvetimo vaznijim unutrasnjim problemima.
  Ali da treba ukazivati na te opasne trendove,sigurno da treba jer ovakva atmosfera jos vise koci i paralise bilo kakvu mogucnost za nekakvo normalno funkcionisanje(ako je uopste moguce).

  Ne mozemo se pretvarati da “ne vidimo“sta se desava a ta prica o nekakvoj konstitutivnosti i “sigurnosti“ pod dejtonskim kisobranom ako ces iskreno,za mene je obmana.

  Srbi u Hrvatskoj su takodje bili konstitutivni,bili su pod “zastitom“UN pa bi sta bi….
  Ko nama bilo sta garantuje?

 8. jahac, 23.01.2014. 19:02:02

  Ti „trendovi iz FBiH“ (kako ih nazivaš) u biti predstavljaju ozbiljne unutrašnje probleme i oblike ugrožavanja RS-e. Dakle, govorim o onome šta se dešava u Srpskoj. U posljednjih 7-8 godina na teritoriji RS-e, u gotovo svim opštinama i gradovima „zapadnog dijela RS-e“ razvile su se snažne vehabijske zajednice. Od Brčkog do Novog Grada u svim većim opštinama razvile su se vehabijske zajednice kakve u pravilu broje po više stotina pripadnika (svaka). Govorimo, dakle, o hiljadama pripadnika.

  Dalje, hajde da malo porazmislimo o tome šta to vehabije rade na planinama poput Kozare ili Manjače. Neki se bave lovom, drugi pčelarstvom, treći planinarenjem (u „zvaničnoj“ predstavi, ali kako god – nešto „opasno vole prirodu“. Više nije nikakva tajna da ovi „prirodnjaci“ uvježbavaju oružana dejstva, pa sve do gađanja. Ukoliko želi govoriti o opasnostima kakve prijete Srpskoj, onda bi Rajko Vasić mogao malčice progovoriti i o tome. Međutim, tada bi morao priznati da su se takve opasnosti razvile tokom „suverene vladavine“ njegove političke opcije, pa i otvoriti pitanje vlastite političke odgovornosti za posljedice/opasnosti kakve su nas zadesile.

  Inače ne volim „klošarluk“, pa mu time poručujem da govori otvoreno i utemeljeno o opasnostima kakve su se nadvile nad Srpskom, ili da ućuti i „poklopi se ušima“.

  Vjerujem da ćeš se okvirno složiti sa takvom percepcijom.

 9. BORISLAV R., 24.01.2014. 17:05:42

  Ma u principu se slazem ali ja ne zelim da se upustam u ta partijasenja jer meni su ti danasnji prelataci koji sacinjavaju vezivno tkivo svih nasih trulih partija koje se bave uglavnom licnim interesima i samim sobom su mahom isti.

  Nije mi namjera ni da velicam ovog covjeka ali moram se sloziti sa izlaganjem koje je ovdje naveo jer ja takodje tako mislim vezano za ovu temu a o nekakvim nusproduktima ili spinovanjima iste osobe ne bih ovom prilikom.
  To je sve.

Оставите одговор