Радојичић: СДП највише спотиче

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић сматра да је тренутно немогуће предвиђати када ће бити формирана власт на нивоу БиХ и истакао да је СДП БиХ "главни фактор спотицања". "У формирању власти могуће су разне комбинације у којима нема СДП-а. Aли ако има СДП-а, онда нема ниједне већине. Очигледно је да је СДП главни […]

среда, јануар 19, 2011 / 10:09

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић сматра да је тренутно немогуће предвиђати када ће бити формирана власт на нивоу БиХ и истакао да је СДП БиХ "главни фактор спотицања".

"У формирању власти могуће су разне комбинације у којима нема СДП-а. Aли ако има СДП-а, онда нема ниједне већине. Очигледно је да је СДП главни фактор спотицања", рекао је Радојичић за "Глас Српске".

Радојичић, који је и потредсједник СНСД-а, констатовао да у овом тренутку нико нема довољну већину у парламенту БиХ да може да формира Савјет министара, ни руководство Представничког дома.

"Дом народа Парламента БиХ није ни на видику, јер није конституисан Дом народа у ФБиХ. Предвиђати било какво вријеме формирања власти је потпуно немогуће, јер око Представничког дома нема никакве сагласности, а Дом народа потпуно зависи од стања у ФБиХ", навео је он.

Радојичић је, коментаришући став ОХР-а, према којем је непостизњем напретка у формирању власти изневјерено повјерење бирача, рекао да ОХР нема ништа са формирањем власти и да је то ствар домаћих политичара.

Предсједник Народне скупштине поновио је став да је вето Клуба Бошњака на избор Александра Џомбића за премијера РС покушај да се на неко вријеме блокира РС.

"Тешко ми је превидјети како ће на овој степеници одлучивати, али на крају ствар је потпуно јасна. Уставно је ово потпуно чиста ситуација и Устав РС је испоштован у потпуности", тврди Радојичић.

Коментаришући недавну емисију "60 минута" гдје су, изабрани представници српског и хрватског народа у БиХ представљени као фашисти, Радојичић је истакао да је политички магазин који уређује Бакир Хаџиомеровић и ФТВ "под политичком контролом СДП-а и потпуном заштитом РAК-а, која не ради свој посао и не зауставља говор мржње, нити националну нетрпељивост".

"Постоји један центар моћи који држи ФТВ окупираном, односно Лагумџијина екипа и једно тијело `кобајаги` независно, које не ради свој посао. Посљедица тога је неограничена могућност да некога етикетирате, вријеђате, а да вас за то нико не кажњава. Ту нема владавине права. Ово је и директно подстицање међунационалне мржње, јер су фактички два народа етикетирана као фашистичка, а на то се не оглашава ни OХР, ни РAК, значи то је потпуно дозвољено", каже Радојичић.

(СРНА)Оставите одговор