Радојичић: Најављену Лагумџијину власт сматрамо нелегалном

БАЊА ЛУКА – Потпредсједник Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Игор Радојичић изјавио је да ће СНСД сматрати нелегалном власт коју СДП БиХ покушава да формира у Федерацији БиХ /ФБиХ/ без уважавања воље свих конститутивних народа и са њима неће формирати власт на нивоу БиХ. "Са нелегалним представницима се не може формирати легална власт. Уколико је неко […]

среда, март 9, 2011 / 08:16

БАЊА ЛУКА – Потпредсједник Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Игор Радојичић изјавио је да ће СНСД сматрати нелегалном власт коју СДП БиХ покушава да формира у Федерацији БиХ /ФБиХ/ без уважавања воље свих конститутивних народа и са њима неће формирати власт на нивоу БиХ.

"Са нелегалним представницима се не може формирати легална власт. Уколико је неко легално изабран и уколико легално функционише Парламент ФБиХ, није спорно да се даље разговара о томе. Али давати легалитет неком ко је неуставно изабран, ја мислим да би било недопустиво и у том случају државну власт Златко Лагумџија може само силом формирати", рекао је Радојичић за "Независне новине".

Радојичић сматра да ОХР и дио међународне заједнице показују благонаклоност према овим активностима СДП-а и истиче да је питање заступљености свих народа питање на којем почива Дејтонски споразум.

"Ако би Лагумџија у ФБиХ са својим сателитима успио да направи власт, онда он са својом војском стиже на врата РС. Немам никакве дилеме да ће исто то покушати да уради и на државном нивоу и тиме тај проблем прелије у РС", оцијенио је Радојичић.

Према његовим ријечима, једнострано "ломљење власти" био би такав нелегалан преседан да би могао преломити цијелу уставну структуру БиХ.

Одговарајући на питање да ли очекује реакцију ОХР-а, Радојичић је подсјетио да су власти РС принципијелно против било каквог интервенисања ОХР-а и сматрају да је вријеме да ОХР оде.

"Међутим, они су се и даље мијешали у потпуно небитне ствари, док не реагују на ову најкрупнију ствар, која јесте дејтонско питање, а то је заступљеност народа. Биће врло занимљиво видјети како ће се ОХР поставити према нечему што је видно кршење Устава, да ли ће се благонаклоно поставити, што ме не би чудило јер је и низ њихових корака, рецимо доношење буџета као наметнуте мјере ОХР-а, било излажење у сусрет једној политичкој опцији у Сарајеву", додао је Радојичић.

Говорећи о томе шта би припало РС ако би власт била формирана легално, Радојичић је навео да је то ствар договора.

"Ми инсистирамо на МИП-у због оног што смо гледали протеклих година када је спољна политика провођена једнострано и пристрасно, чак не ни једнонационално него једностраначки и на штету РС. То се не може дозволити у још једном четворогодишњем мандату, а остало је ствар договора", рекао је Радојичић, који је и предсједник Народне скупштине РС.

Коментаришући хапшење Јована Дивјака у Аустрији, Радојичић је рекао да је прилично скептичан, јер је Србија у протеклих неколико сличних случајева одустајала "на овакав и онакав начин".

"РС је заинтересована да се процесуирање деси, али домаћи суд и тужилаштво не раде на томе, барем не званично и фактично", каже Радојичић.

Коментаришући вербални напад Ејупа Ганића на новинарку РТРС-а Бранку Кусмук, Радојичић је рекао да се кроз то види како све то добија политичку конотацију.

"А та политика се показује на начин да су се злочини дешавали само на једној страни. Имате у промилима број оних који се туже или суде за злочине над српским становништвом, а 90 одсто и више случајева одабраних на неки необјашњив начин у којима су оптужени Срби. Немам намјеру да правим било какав баланс у ратним злочинима, али је ријеч о креирању историје. Јер, када се једног дана подвуче црта и дођу нове генерације чињенично стање Суда и Тужилаштва БиХ ће показивати неку слику која неће баш бити објективна ако се настави овако", сматра Радојичић.

Радојичић, који је и предсједник Народне скупштине РС, оцијенио је да Клуб Бошњака у Вијећу народа подизањем вета на Закон о катастру поново излази из оквира својих надлежности.

"Упорно се заборавља да Вијеће народа води рачуна да неки народ није дискриминисан у односу на друге, а они се упорно баве нечим другим. У овом закону нема ријечи о дискриминацији било ког народа у односу на друге, јер су по овом закону сви грађани у истом статусу без обзира на националну припадност. Њихова прича о реституцији и државној имовини нема везе са заштитом виталног националног интереса. Они се стављају у улогу која им није уставом намијењена", закључио је Радојичић.0 КОМЕНТАРА

  1. „Ако би Лагумџија у ФБиХ са својим сателитима успио да направи власт…“
    А ти си у Републици Српској са „Лагумџијиним сателитима“ направио власт…
    Шта причаш Игоре, у последње вријеме само лупаш глупости и додвораваш се Великом шефу…
    Имаш ли ти своју главу???

Оставите одговор