Путин одшкринуо врата: Један услов за турски ток

Пројекат изградње гасовода Турски ток ће бити реализован, уколико Турска успије да добије гаранције од Брисела, рекао је данас предсједник Русије, Владимир Путин. "Потребне су нам писане гаранције Европске комисије да ће све руте, укључујући потенцијалну руту до Европе преко Турске, бити не само реализоване, већ и да ће постати приоритет уз подршку Европске комисије. […]

четвртак, децембар 17, 2015 / 20:30

Пројекат изградње гасовода Турски ток ће бити реализован, уколико Турска успије да добије гаранције од Брисела, рекао је данас предсједник Русије, Владимир Путин.

"Потребне су нам писане гаранције Европске комисије да ће све руте, укључујући потенцијалну руту до Европе преко Турске, бити не само реализоване, већ и да ће постати приоритет уз подршку Европске комисије. Ако нам партнери Гаспрома из Турске доставе документ те врсте, можемо наставити. Нажалост, то се до сада није догодило", рекао је Путин.

Нагласио је да судбина овог пројекта зависи и од других, а не само од Русије, јавља руска агенција Тас.

Путин се осврнуо и на питање изградње нуклеарне електране Акују у Турској, наводећи да руска страна није инвестирала 3,5 милијарди долара у ту електрану и да се преговори са турском страном настављају.

"Русија није инвестирала 3,5 милијарди долара у нуклеарну електрану Акују. Будућност овог пројекта би требало да буде ријешена на корпоративном нивоу, јер је то чисто комерцијално питање", навео је предсједник Русије.

Споразум о изградњи гасовода Турски ток је постигнут у децембру 2014. године, а првобитним планом је било предвиђено да четири линије гасовода имају капацитет од 63 милијарде кубних метара гаса годишње.

У октобру, генерални директор руског Гаспрома Алексеј Милер је изјавио да ће изградити само двије линије гасовода, јер гасовод Сјеверни ток 2 може да покрије растућу тражњу Европе за гасом.

Истовремено је саопштено да су преговори о потписивању међувладиног уговора одложени због политичке ситуације у Турској гдје је у то вријеме формирана влада.

Руски министар енергетике Александар Новак је 3. децембра саопштио да су обустављени преговори о изградњи гасовода Турски ток, подсјећа руска агенција.Оставите одговор