Путин: Медведевљеве реформе без резултата

Руски премијер Владимир Путин оцијенио је да реформе предсједника Дмитрија Медведева у његовом предизборном програму посвећеном економији за побољшање пословне климе, нису довеле до значајних помака. Путин, као предсједнички кандидат, у програмском чланку посвећеном привреди, а који данас објављује дневник “Ведомости”, признаје да Русија губи у конкуренцији на правном плану и да због тога власници […]

понедељак, јануар 30, 2012 / 13:57

Руски премијер Владимир Путин оцијенио је да реформе предсједника Дмитрија Медведева у његовом предизборном програму посвећеном економији за побољшање пословне климе, нису довеле до значајних помака.

Путин, као предсједнички кандидат, у програмском чланку посвећеном привреди, а који данас објављује дневник “Ведомости”, признаје да Русија губи у конкуренцији на правном плану и да због тога власници фирми које раде у Русији преферирају регистровање компанија у иностранству.

Путин је оцијенио да је “недопустиво” да Русија има економију “која јој не гарантује ни стабилност, ни суверенитет, ни благостање”.

“Нама је потребна нова економија, с конкурентном привредом, са ефикасном пољопривредом, која ради на савременој технолошкој бази. Неопходно је да изградимо ефикасни механизам за обнову економије, да нађемо и привучемо неопходне огромне материјалне и кадровске ресурсе”, навео је Путин.

Он је најавио приватизацију државних корпорација, чије је стварање иначе иницирао, оцијењујући да се до 2016. године може смањити дио учешћа државе у неким сировинским гранама привреде и завршити просец изласка из великих несировинских компанија.

Оцијењујући да се у сектору градње и транспорта Русија “заглавила у прошлом вијеку”, Путин предлаже значајно повећање државних средстава за развој инфраструктурних пројеката, међу којима и за изградњу путева, као и за учешће познатих страних компанија у томе.

Руски премијер се заложио за промјену идеологије државне контроле над бизнисом и за ограничавање функције државе.

“Главни проблем је недостатак транспарентности у раду представника државе, од царинских и пореских служби, до судског и безбједносног система. Ако се ствари назову својим именом, ријеч је о системској корпуцији”, навео је Путин, који је од 2000. године био предсједник државе у два мандата, а затим премијер.

Додао је да се у Русији морају промијенити сама држава, извршна и судска власт и вратити технолошко лидерство.Оставите одговор