Путин: Ако побиједим, предлажем Медведева за премијера

Руски премијер и предсједнички кандидат Владимир Путин потврдио је да ће у случају побједе на предсједничким изборима на мјесто премијера предложити садашњег предсједника Дмитрија Медведева. Грађани Русије ће у 4. марта, бирати новог предсједника, а актуелни премијер Владимир Путин фаворит је за побиједу на изборима којима је претходила врела политичка зима каква се не памти […]

петак, март 2, 2012 / 13:25

Руски премијер и предсједнички кандидат Владимир Путин потврдио је да ће у случају побједе на предсједничким изборима на мјесто премијера предложити садашњег предсједника Дмитрија Медведева.

Грађани Русије ће у 4. марта, бирати новог предсједника, а актуелни премијер Владимир Путин фаворит је за побиједу на изборима којима је претходила врела политичка зима каква се не памти од увођења вишестраначја у овој земљи.

Сви остали кандидати су дубоко у сијенци Путина, а аналитичари и већ недјељама прогнозирају само један изборни круг.

Сходно убједљивој предности која се мери подршком око 60% бирачког тијела, Путин се већ понаша као побједник избора и у обраћањима не помиње противкандидате, нити са њима полемише, него у ауторским текстовима за новине најављује своје будуће предсједничке приоритете.

У разговору са главним уредницима страних медија, о чему је објављен стенограм на сајту премијера, Путин је рекао да договор са Медведевом о томе "није само жеља да се сједи на власти, већ и жеља да се наставе реформе које су започете".

Он је рекао да у томе не види никакве признаке "политичке олигархије". "Шта је ту необично? Ми поштено и јасно говоримо земљи, предлажемо да, ако се неки грађанин буде кандидовао на мјесто предсједника, онда ће премијер бити Медведев", рекао је Путин.

"Зар смо неког обманули? Постоји ли нека недореченост? Не, ми смо изашли пред бираче отворено и поштено и дајемо могућност грађанима да процијене да ли се слажу са тим или не. Каква олигархија ту постоји?", одговорио је контрапитањем Путин.

На питање "зашто није дозволио Медведеву да се поново кандидује", Путин је рекао да је одлука о кандидовању заједничка и да је донијета тек крајем прошле године и на основу тога што је његов рејтинг био већи него рејтинг Медведева.

Путин је изјавио и да није размишљао о томе да ли ће се кандидовати и на наредним изборима 2018. године, што му је, по Уставу, дозвољено.

"Не знам да ли хоћу да седим (на власти) 20 и више година. Нисам још одлучио", рекао је Путин.

Руски премијер одбацио је могућност да спроведе ванредне парламентарне изборе, што захтијева опозиција, наводећи да ће наредни бити одржани "у року предвиђеном актуелним законодавством".Оставите одговор