Пурда накнаду штете тражи од Србије, а можда и БиХ

Јосип Муселимовић, адвокат Тихомира Пурде, изјавио је да ће његов клијент накнаду штете због хапшења и двомјесечног притвора у БиХ највјероватније затражити од Србије. Тихомир Пурда, којег је Србија теретила за ратни злочин почињен у Вуковару током 1991. године, како каже Муселимовић, највјероватније неће тужити БиХ, већ ће одштету тражити од Србије, с тим да […]

четвртак, мај 5, 2011 / 18:30

Јосип Муселимовић, адвокат Тихомира Пурде, изјавио је да ће његов клијент накнаду штете због хапшења и двомјесечног притвора у БиХ највјероватније затражити од Србије.

Тихомир Пурда, којег је Србија теретила за ратни злочин почињен у Вуковару током 1991. године, како каже Муселимовић, највјероватније неће тужити БиХ, већ ће одштету тражити од Србије, с тим да није искључена могућност да буде тужена и БиХ.

"У наредних 15 дана надлежном Министарству правосуђа доставићемо сву потребну документацију са захтјевом за накнаду штете", рекао је Муселимовић, преноси БИРН.

Он наводи да је неспорна чињеница да је Пурда неосновано боравио у притвору два мјесеца.

Тужилаштво за ратне злочине Србије водило је истрагу због сумње да је Пурда у Борову Насељу у Хрватској у новембру 1991. године починио ратни злочин против рањеника и болесника, преноси Балканска истраживачка мрежа.

Због потјернице коју је расписала Србија, Пурда је ухапшен 5. јануара ове године на граничном прелазу Орашје и Суд БиХ му је био одредио екстрадицијски притвор.

У марту ове године, Пурди је укинут притвор и пуштен је на слободу након што је Србија одустала од захтјева за изручење.

Раније је Пурдина супруга Слободанка најављивала да он неће тужити Србију, већ ће тражити одштету у БиХ, гдје је и био у притвору.Оставите одговор