Прва јутарња цигарета најопаснија!

Ако баш не можете да престанете да пушите, покушајте бар да не палите цигарету чим отворите очи. Прва јутарња цигарета може у великој мјери да повећа опасност од одређених врста рака, пре свега на плућима, показали су резултати два истраживања у САД, објављена у часопису "Канцер", које издаје америчко Удружење за рак. Дуван је генерално […]

уторак, август 9, 2011 / 09:45

Ако баш не можете да престанете да пушите, покушајте бар да не палите цигарету чим отворите очи.

Прва јутарња цигарета може у великој мјери да повећа опасност од одређених врста рака, пре свега на плућима, показали су резултати два истраживања у САД, објављена у часопису "Канцер", које издаје америчко Удружење за рак.

Дуван је генерално опасан по здравље, наравно, али је сада откривено да и период у току дана када се пуши може да утиче на организам, пренјели су француски медији.

Научници су дошли до тог закључка после анализе здравствене документације и понашања 4.775 пушача оболелих од рака плућа, што је упоређено са подацима везаним за 2.835 пушача без здравствених проблема.

На тај начин је откривено да се код особа које попуше прву цигарету у периоду до 30 минута након буђења опасност од развоја рака повећава 1,79 пута, док се код оних који то чине од пола сата до сат након буђења повећава 1,31 пут.

Иста повезаност је примјећена и у другом истраживању, током којег су анализирани случајеви 1.055 пушача код којих је дошло до развоја рака у предјелу главе и врата, а који су упоређени са 795 случајева здравих пушача.Оставите одговор