Нови Град: Отворена ликовна колонија "Ракани"

Изложбом 18 слика у Умјетничкој галерији у Новом Граду, насталих током прошлогодишње колоније, синоћ је и званично отворена овогодишња Ликовна колонија "Ракани". Директор Културно-образовног центра Данко Винчић подсјетио је да је ријеч о једној од најугледнијих и најстаријих ликовних колонија у Републици Српској, да је прва одржана 1985. године, те захвалио општини и ресорном Министарству […]

уторак, август 9, 2011 / 10:34

Изложбом 18 слика у Умјетничкој галерији у Новом Граду, насталих током прошлогодишње колоније, синоћ је и званично отворена овогодишња Ликовна колонија "Ракани".

Директор Културно-образовног центра Данко Винчић подсјетио је да је ријеч о једној од најугледнијих и најстаријих ликовних колонија у Републици Српској, да је прва одржана 1985. године, те захвалио општини и ресорном Министарству Републике Српске на покровитељству.

Винчић је најавио да ће у понедјељак, 15. августа, у Раканима бити организована неформална изложба дјела насталих у овогодишњем сазиву Колоније.

Селектор овогодишње колоније, историчар умјетности Синиша Видаковић, такође је истакао вриједност ове колоније, напомињући да је у фундусу Галерије у Новом Граду више од 400 слика, "што уз легат академског сликара Сојана Ћелића представља веома вриједно умјетничко благо".

У раду овогодишње, интернационалне колоније, до 16. августа, у прелијепом амбијенту Ракана, на обали Уне, нова ликовна дјела ствараће осам умјетника из пет држава Марија Милаковић из Београда, Зузана Калинакова из Словачке, Руди Бенетик из Словеније, Марија Ђаковић из Београда, Бојана Баралић из Бањалуке, Мерсиха Мерџановић из Сарајева, Милован Чикић из Градишке и Јана Куновска из Македоније.

И ове године умјетници ће оставити по два дјела у фундус Ликовне колоние Ракани.Оставите одговор