Протјеран украјински дипломата

ВАРШАВА- Праг је прогласио једног украјинског дипломату за "персону нон грата", објавила је данас чешка агенција ЦТК.. Протјеривање једног од запослених у украјинској амбасади у Прагу услиједило је након што је Кијев протјерао двојицу чешких дипломата под оптужбом да су се бавили шпијунажом. Крајем прошле седмице портпарол украјинске службе безбједности Марина Остапенко је саопштила да […]

уторак, мај 17, 2011 / 15:11

ВАРШАВА- Праг је прогласио једног украјинског дипломату за "персону нон грата", објавила је данас чешка агенција ЦТК..

Протјеривање једног од запослених у украјинској амбасади у Прагу услиједило је након што је Кијев протјерао двојицу чешких дипломата под оптужбом да су се бавили шпијунажом.

Крајем прошле седмице портпарол украјинске службе безбједности Марина Остапенко је саопштила да су двојица чешких дипломата проглешени за "персоне нон грата" уз образложење да су покушали да дођу у посјед украјинских државних тајни.

Украјина је оцијенила да су пуковник Зденек Кубичек и војни аташе командант Петра Новотна прикупљали тајне информације о ракетама које се производе у Украјини за Русију.

"Шефу чешке дипломатске мисије уручен је снажан протест због кориштења дипломатског статуса за сакупљање информација које у Украјини имају статус државне тајне", наводи се у саопштењу украјинског Министарства иностраних послова.Оставите одговор