Проинтер и прикљученија: Колико се заради од техничких прегледа

Компанија "Проинтер” и "Центар АИ” Бања Лука приходовале су прошле године 1,74 милиона марака од техничких прегледа возила, показују подаци Министарства саобраћаја и веза Републике Српске.

субота, март 26, 2022 / 12:18

Ова два предузећа чине Стручну институцију за техничке прегледе возила и узимају осам одсто од сваког наплаћеног техничког прегледа у Српској.

Према извјештају из Интегралног информационог система (ИИСТП) обрачуната накнада за техничке прегледе на нивоу Републике Српске за 2021. годину износи 21.747.387 КМ, од чега је Министарству распоређено 434.948 КМ, стручној инситуцији већ споменутих 1,74 милона, док преостали износ припада станицама које су извршиле услуге техничког прегледа.

Расподјела је дефинисана Правилником о техничким прегледима возила према којем се накнада дијели на начин да станицама припада 90 одсто прихода, стучној институцији осам одсто, а ресорном министарству два.

Портал Капитал је почетком 2020. године у тексту "Сви возачи у Српској морају плаћати Проинтер” процијенио како ће двије фирме зарађивати годишње 1,7 милиона марака, што се испоставило у потпуности тачно.

Иначе, треба напоменути да Стручна институција води информациони систем у којем су увезане све станице техничког прегледа, врши контролу рада њиховог рада, обучава особље, води податке о лиценцама и сертификатима.

"Проинтеру” је у овом послу главни партнер "Центар АИ”, односно њен власник и декан Машинског факултета Александар Милашиновић.

Ријеч је о пријатељу премијера Републике Српске Радована Вишковића, чијем је сину преписао пола фирме, односно станице за технички преглед возила након што је постао дио стручне институције, наводи на крају портал Капитал.Оставите одговор