Проглашени рекордери производње млијека у Српској

Милорад Арсенић из Јохова код Козарске Дубиће добио је статус рекордера у производњи сировог млијека, јер је прошле године испоручио 386 000 литара. Осим Арсенића, статус рекордера добио је и Ибрахим Хотић из Села Жеравица код Градишке са испоручених 342 000 литра. Признања су уручена на другој свечаности "Дан рекордера", коју су организовали "Млијекопродукт" из […]

среда, март 16, 2011 / 18:55

Милорад Арсенић из Јохова код Козарске Дубиће добио је статус рекордера у производњи сировог млијека, јер је прошле године испоручио 386 000 литара.

Осим Арсенића, статус рекордера добио је и Ибрахим Хотић из Села Жеравица код Градишке са испоручених 342 000 литра.

Признања су уручена на другој свечаности "Дан рекордера", коју су организовали "Млијекопродукт" из Козарске Дубице и "Дењуб фундс група" у Александровцу код Бањалуке.

У конкуренцији је учествовало 4 000 газдинстава која се баве производњом сировог млијека, а одабран је 71 произвођач који су на годишњем нивоу испоручивали 75 000 и више литара.

Награђенена је и Земљорадничка задруга "Ливач" из Александровца, чији су задругари укупно произвели и предали 388 000 литара, као и Пољопривредно добро "Семберија" из Бијељине са 1 160 000 литара млијека.

Предсједник Републике Српске (РС) Милорад Додик рекао је да Српска треба још више да улаже у производњу млијека, имајући у виду дефицит на тржишту у региону и Европи.

"Уколико је основна цијена млијека око 60 фенинга, уз субвенције Владе РС од 22 фенинга за сваки произведени литар, онај ко произведе 100 000 литара годишње, то је 82.000 КМ, што је солидан приход за једно сеоско домаћинство", нагласио је Додик.

Он је истакао да Влада треба да настави са напорима стимулисања производње у овој области.

"Оно што смо већ требали да учинимо, урадили смо протеклих година, а то је да овај сектор довољно оспособимо да буде одржив и рентабилан. Производња која се повећавала свих ових година код вас, индивидуалних и организованих произвођача, говори о томе да су напори Српске и власти били управо усмјерени ка томе", рекао је Додик у обраћању произвођачима млијека.

Он је изразио жељу да Српска настави са подрушком пољопривреденим произвођачима у цјелини, а поготово у производњи млијека.

"Знамо да за то има довољно простора. И `Млијекопродукт` ових дана исказује потребу за већим количинама млијека за прераду, што говори о томе да вриједи улагати у примарну производњу", оцијенио је Додик и додао да му је важно да примарни произвођачи буду задовољни укупним односима у овој области.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Мирослав Миловановић рекао је да се у Српској годишње производе 110 милиона литара, што је око 50 одсто потреба.

"Ако анализирамо посљедње четири године долазимо до чињенице која говори да је та производња континуирана, те да није дошло до пада, као у неким другим гранама. Сигурно да је политика Владе у претходном сазиву деопринијела томе, јер је у производњу на годишњем нивоу кроз разне облике подстицаја издвајала до 20 милиона КМ", рекао је Миловановић.

Он је обећао да ће тај континуитет бити настављен са циљм очувања производње млијека.

Предсједник пољопривредних произвођача и сточара РС Владимир Усорац подсјетио је да је прошле године на овој свечаности доња граница производње млијека износила 60 000, а да је сада 75 000 литара.

"Да је производња сировог млијека производња будућности, говори нам не само дефицит у регији, већ и у Европи", рекао је Усорац и додао да због тога Српска има велику шансу у овој области.

Усорац је нагласио да је Српска једина у региону која је исплатила све подстицаје произвођачима.

Менаџер за корпоративне и регулаторне односе "Дењуб фундс групе" Небојша Ристић рекао је да су произвођачи млијека најзаслужнији што је групација, коју представља, лидер у региону у производњи млијека и млијечних производа.Оставите одговор