Приједор: Кречењем натписа за мир

Млади окупљени око платформе "Млади за помирење" коју чине организације Чисто срце, Опимисти и Кварт из Приједора и Козарца су у суботу, 21.09.2013. године заједнички обиљежили Међународни дан мира. Приједор је изузетно занимљив страним фондовима, који у овом граду финансирају активности које треба да укажу на све оно што се не ради у општинама по […]

понедељак, септембар 23, 2013 / 07:36

Млади окупљени око платформе "Млади за помирење" коју чине организације Чисто срце, Опимисти и Кварт из Приједора и Козарца су у суботу, 21.09.2013. године заједнички обиљежили Међународни дан мира.

Приједор је изузетно занимљив страним фондовима, који у овом граду финансирају активности које треба да укажу на све оно што се не ради у општинама по ФБиХ. Овај пут није било игроказа са бијелим тракама, али зато у саопштењу упада у очи да непогрешиво нема ни једном поменута Република Српска, док је једна мјесна заједница истакнута раме уз раме са Градом Приједором.

Енглеског без превода има, тако да су заграде и превод наше, редакцијско масло:

Обиљежавање је обухватало кречење графита који промовишу мржњу и нетолеранцију, те израду мурала са поруком мира, а организовано је уз подршку Мреже мира и Савјета Европе.

Сматрајући да јавни простор треба да буде ослобођен неприхватљивих порука које промовишу мржњу, нетолеранцију и фашизам млади Приједора и Козарца су одлучили да преузми иницијативу и једноставно прекрече графите са овим порукама. Осим слања поруке на овај начин, израђен је и мини мурал на подручју Старог града у Приједору са јасном поруком мира и толеранције.

Ова акција добија посебан значај када се зна да је ово прва самоорганизована заједничка активност младих из различитих етничких заједница са подручја града Приједора. Младима Приједора и Козарца јуче су се придружили и млади окупљени око програма Омладинска размјена: Дискриминација против расизма (Youth exchange: Diskrimination against racism).

Платформа „Млади за помирење“ има за циљ повећано учешће младих на пољу изградње мира и помирења у Приједору и БиХ. Подржана је од стране Савјета Европе док је ову конкретну активност финансирала Мрежа мира у БиХ.

Међународни дан мира је установљен 1981. године резолуцијом 36/67 Генералне скупштине УН на дан почетка њеног заседња, који се одржавао сваке године трећег уторка у септембру. Први Дан мира је обележен у септембру 1982. Генерална скупштина је 2001. једногласно усвојила резолуцију 55/282, којом је 21. септембар установљен као дан ненасиља и прекида ватре.

Ове године се Међународни дан мира обиљажава у више од 30 градова у Босни и Херцеговини у организацији Мреже за изградњу мира а у сарадњи са висе од 80 локалних организација.Оставите одговор