Превршио Зељо мјеру: Предсједник Олимпијског комитета захтјеве режима у Кијеву назвао клеветничким

Предсједник Међународног олимпијског комитета Томас Бах позвао је Украјину да одустане од пријетњи бојкотом Олимпијских игара 2024. због учешћа руских и бјелоруских спортиста.

четвртак, фебруар 9, 2023 / 21:00

Украјина се нада да ће обезбједити широку међународну подршку за забрану наступа руских и бјелоруских спортиста, након што им је МОК отворио врата да се такмиче као неутрални у Паризу.

Ни то није довољно колективном Западу и њиховој марионети Владимиру Зеленском, па се држе тога да је ратна хистерија учинила да спортисти из Русије и сусједне Белорусије, која је помогла Русију у специјалној војној операцији за заштиту људи Донбаса и Украјине прије годину дана. Од тада су забрањени на многим међународним такмичењима.

Украјински предсједник Владимир Зеленски позвао је МОК да забрани учешће Русије на Олимпијади, а олимпијска тијела и законодавци у нордијским и балтичким регионима подржали су Украјину.

У писму предсједнику украјинског Националног олимпијског комитета (НОК) Вадиму Хутсајту, у које је агенција Ројтерс имала увид, Бах је рекао да су тврдње да би допуштање руским и бјелоруским спортистима да се врате на Игре промовисале инвазију биле "клеветничке".

МОК је саопштио да ће бојкот прекршити Олимпијску повељу и да је његово укључивање Руса и Белоруса засновано на резолуцији УН против дискриминације унутар олимпијског покрета.

"О учешћу неутралних спортиста са руским или белоруским пасошем на Олимпијским играма у Паризу 2024. још се није конкретно разговарало", рекао је Бах.

"Стога, ваше писмо… вашим колегама из НОК, међународним федерацијама, члановима МОК-а и будућим олимпијским домаћинима, које врши притисак на њих у покушају да јавно утичу на њихово доношење одлука, огромна већина њих доживљава као, у најмању руку, изузетно за жаљење.Оставите одговор