Предсједништво БиХ ”доступно” терористима

САРАЈЕВО – Зграда Предсједништва БиХ у Сарајеву је са свих страна "отворена" и уз минималан напор могу бити извршени разни терористички напади, како на објекат тако и на штићена лица и друге особе које бораве и раде у њој.

четвртак, фебруар 10, 2011 / 10:13

САРАЈЕВО – Зграда Предсједништва БиХ у Сарајеву је са свих страна "отворена" и уз минималан напор могу бити извршени разни терористички напади, како на објекат тако и на штићена лица и друге особе које бораве и раде у њој.

Ово стоји, између осталог, у информацији о стању безбједности објеката Предсједништва и Министарства иностраних послова БиХ, коју ће на сједници у петак разматрати чланови колективног шефа државе, Небојша Радмановић, Бакир Изетбеговић и Жељко Комшић.

У извјештају, који јпреносе "Независне новине", истиче се да је сјеверна страна објекта наслоњена на јако фреквентну градску саобраћајницу (улица маршала Тита), те да се на тој страни објекта одвија улазак и излазак свих државних делегација које посјећују Предсједништво БиХ.

"Свечани улаз у објекат тренутно ничим није заштићен, тако да представља веома погодно мјесто за различите видове напада на особе које користе улаз", истиче се у информацији и додаје да проблем представљају и мјера ванредне заштите (I и II степен) приликом посјета страних делегација, затим немогућност праћења безбједности спољне заштите објекта путем видео-надзора из властитог Оперативног центра СИПА, односно оперативног дежурства Одјељења за заштиту личности и објеката у чијој је надлежности спољна заштита објеката због непостојања линк везе са Службом унутрашњег обезбјеђења објекта поменутих институција.

Даље је истакнуто да је Одсјек за криминалистичко-обавјештајне послове приликом израде процјене угрожености штићених објеката запазио да већи број објеката нема ни минималне елементе превентивне техничке заштите у коју се убрајују бетонске препреке на критичним тачкама око објекта, рестриктивни простор тзв. систем затвореног круга, затим сензори и металне шипке.

Такође, овај одсјек дошао је до сазнања да поједини штићени објекти уопште нису намјенски прављени за сврху за коју се користе, као и да сама статичка физичка заштита (полиција), а с обзиром на савремене методе које користе терористи није довољна да онемогући или неутралише евентуалне нападе јер за то је потребан ангажман великог броја полицајаца.

Осим ових проблема у информацији је наведено да у објекту нема уређаја за детекцију пожара, иако је законска обавеза да буду уграђени.

Поред тога штићени дио простора који обухвата дио приземља, степеништа, први и други спрат, од осталих простора је одвојен обичним стакленим вратима, док улаз у штићени простор на другом спрату није под контролом унутрашњег обезбјеђења.

Информација указује на то да садашњи простор рецепције на службеном улазу у штићени дио Предсједништва БиХ је веома узак те да се у том простору гости дуго задржавају док чекају на најављени пријем.

Информација је припремљена након што су у једној од подрумских просторија Предсједништва БиХ почетком јануара пронађене двије ручне бомбе, тротилски метак, топовски удар, електрична капсула, сатни механизам и одређена количина муниције за оружја разних калибара. Оружје је пронађено у просторији која није отварана од окончања рата. Истрагом Кантоналног тужилаштва у Сарајеву утврђено је да се ради о оружју заосталом из рата, те да нема елемената кривичног дјела.

Након проналаска оружја предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић састао се са челницима Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, која је од почетка ове године умјесто СИПА задужена за спољно обезбјеђење зграде Предсједништва. За унутрашње обезбјеђење зграде, у којој су смјештени и Уставни суд и Архив БиХ, те челници Федерације БиХ, задужен је МУП ФБиХ.Оставите одговор