Један пуњач за све телефоне

У Бриселу је представљен нови пуњач за мобилне телефоне који ће бити компатибилан са моделима највећих произвођача електронске опреме. То ће прије свега умањити количину отпада, а могуће и смањити цијену телефона. Пуњач је заснован на Микро УСБ стандарду и наредних дана би требало да се појави у продаји широм Европе. У Европској комисији позивају […]

четвртак, фебруар 10, 2011 / 10:18

У Бриселу је представљен нови пуњач за мобилне телефоне који ће бити компатибилан са моделима највећих произвођача електронске опреме. То ће прије свега умањити количину отпада, а могуће и смањити цијену телефона.

Пуњач је заснован на Микро УСБ стандарду и наредних дана би требало да се појави у продаји широм Европе. У Европској комисији позивају на даљи развој ове технологије-стварање једног пуњача за различите врсте електричних уређаја.

Замислите да силне каблове које имате по кући, или још горе, које пакујете у свој кофер, како би на путовању могли на напуните своје телефоне, фото апарате, музичке уређаје и лаптопове, замијените једним, заједничким пуњачем. Промоција првог европског јединственог пуњача за мобилне телефоне може да представља почетак технолошке револуције у том правцу.

У Европској комисији у Бриселу представљен је први примерак пуњача који ће бити компатибилан са моделима 14 произвођача мобилних телефона међу којима су Апле, Моторола, Самсунг, Нокиа, Сони Ериксон, Алкател и други.

Брижит Косгрејв, генерална директорка Дигитал Европе нагласила је да је нови пуњач производ настао по идеји Европске комисије, а зарад поједностављивања живота грађана, али и очувања природне средине:

„Нови заједнички пуњач за мобилне телефоне је велики корак у технолошком смислу. Пуњач ће за сада моћи да користе разни модели мобилних телефона и други уређаји компатибилни са Микро УСБ стандардима. Захваљујући овој вишеструкој употреби новог пуњача, надамо се да ће се смањити укупан број пуњача на тржишту, што ће имати позитиван ефекат на очување природне средине кроз смањење електронског отпада.“Оставите одговор