Предсједница добила плакету у Добоју

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, којој је синоћ у Добоју уручена Јубиларна плакета на академији поводом 70 година од оснивања Болнице "Свети апостол Лука", захвалила је за указану част и истакла да је ова установа важан дио здравственог система Српске чијем развоју је и сама допринијела током обављања разних функција.

четвртак, март 10, 2022 / 08:18

Цвијановићева је током обраћања на свечаној академији навела да је радује посвећеност људи развоју Републике Српске, када свако у својој бранши ради оно што је најбоље, те нагласила да такв приступ препознаје и у Добоју, гдје је Болница израсла у нешто што је за дивљење.

Цвијановићева је рекла да су, с циљем да се радницима пруже бољи услови рада, институције Републике Српске омогућиле да у свакој регији постоји једна модерна болница, што ће бити случај и са болницом у Добоју.

"То треба свима да нам служи на част, али то показује и потенцијал и капацитет Републике да и онда када је тешко, али и када су мање тешка времена, успијевамо да радимо на неким стратешким пројектима", навела је Цвијановићева.

Уз поруку да се стратешки пројекти најбоље реализују када постоји добра сарадња локалне и републичке власти, она се захвалила градоначелнику Борису Јеринићу и његовом претходнику Обрену Петровићу за пожртвованост да се нешто добро уради за Добој, град коме ће остати посвећена.

Јубиларна плакета додијељена је и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, градоначелнику Добоја Борису Јеринићу и декану Медицинског факултета у Бањалуци Ранку Шкрбићу.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић је у име свих грађана добојске регије захвалио радницима ове установе, као и за поклон Добоју у виду новог модерног објекта болнице која је у изградњи у години јубилеја од предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, Владе Републике Српске, српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Директор Болнице Младен Гајић указао је на историјски развој ове здравствене установе која је, прошавши кроз три фазе, изњедрила девет доктора здравствених наука, 14 магистара и 110 примаријуса, који су на прави начин били амбасадори овог града, а у овој болници је рођена и прва беба из епрувете у БиХ.

На свечаној академији, којој су присуствовали и љекари из пријератног периода, уручене су и јубиларне награде истакнутим радницама Миловану Миљановићу, Николи Гаврићу, Миловану Савићу, Бранислави Вукотић, Миленку Суботићу, Љубомиру Цуркићу, Рајку Ристићу, Мирјани Нинковић, Бранки Ристић, Душанки Даниловић, Ради Алаџић, Ани Ћућић, Терезији Стојановић и Ружици Лазић.

Милован Савић поручио је да сви радници болнице заслужују једно овакво признање и нада се да ће будуће генерације ове установе наставити тај континуитет преданог рада и пожртвованог односа према пацијентима.

Никола Гаврић је присутним представио монографију о болници и њеном развоју у протеклих 70 година, аутора Војислава Гњате.

Добојска Болница основана је 9. марта 1952. године одлуком тадашњег Извршног одбора општине Добој, као правни сљедбеник Омладинске болнице, која је установљена ради здравствене заштите омладинских бригада на изградњи пруге Добој-Бањалука.

Свечана академија одржана је у великој сали добојског Центра за културу и образовање.Оставите одговор