Председник УФЦ Дејна Вајт: Руски борци наступају под државном заставом

        «Заставе се враћају! Био сам на одмору за вријеме Дана независтности Мексика, и скоро да сам откачио јер нисам видио заставе. Помислио сам: «Враћамо заставе!». Да ли ће Руси моћи да излазе и наступају под својом заставом? Да!» – наводи сајт ММА Xaнки ријечи Дејна Вајта.

субота, октобар 14, 2023 / 14:53

Предсједник УФЦ (Ultimat Fight Championship) Дејна Вајт дозволио је руским борцима да се у промоушну боре под заставом Русије. Руски спортски радници дочекали су одлуку одушевљено. Саопштили да је то први корак ка повратку давно успостављеним спортским правилима где нема мјеста политици.

«УФЦ је комерцијална организација, али одлука Дејна Вајта неће проћи незапажено. У свјетској спортској индустрији (забаве) она се доживљава као велика спортска федерација што је добар знак и веома индикатвина акција. Захвалан сам руководству УФЦ за однос према руском спорту» – рекао је председник промотерске компаније и потпредсједник Федерације ММА за град Москву Камил Гаџијев у интервјуу РИА Новости.
        Гаџијев додаје да је Вајт принципијелно и системски подржао руске спортисте дајући им титулне борбе и тако дозволио да се над главам спортиста подигну шампионски појасеви. На такмичењима које је организовао УФЦ сви су знали коју земљу презентујуе конкретни борац. Када су наступали руски спортисти сви су знали да су то Руси.  
        «Зато не треба да чуди што је управо Вајт кренуо са повратком застава. Надамо се да ће то бити нови тренд» — рекао је Гаџијев.

Бивши амерички борац, а сад руски држављанин и посланик Башкирског парламента Џеф Монсон са радошћу је дочекао одлуку председника УФЦ Дејна Вајта.

"Ријетко се слажем са Дејном, али у овом случају сто посто подржавам његову одлуку. Он разумије да спорт и политика не треба да се мијешају. Надам се да ће МОК и друге међународне спортске федерације обратити пажњу на овај случај" — рекао је Монсон новинарима РИА Новости.

Засад се Међународни олимпијски комитет (МОК) није огласио поводом одлуке председника УФЦ Дана Вајта. Функционери МОК-с имају друге задатке. На скором заседању извршног комитета Међународног олимпијског комитата (који треба да почне 15. октобра) биће размотрено и питање укључивања у Олимпијски комитет Русије савеза ДНР, ЛНР, Херсонске и Запороше области.

Нешто раније украјински Олимпијски комитет захтијевао је да се казни руски Комитет јер је у свој састав укључио нове савезе. Украјински спортски функционери не разумију да ако су у саставу Русије нови региони онда су и спортисти који живе на тим територијама у њеном саставу, па је одлука Олимпијског комитета Русије потпуно закономјерна.

Спортисти који су некада бранили част Украјине, одсад ће прослављати Русију.Оставите одговор