Предизборно-идеолошке активности: Бајден за абортус

Предсједник САД Џозеф Бајден изјавио је да "базично поштење и стабилност закона" захтијевају да Врховни суд не укине пресуду из 1973. године којом је у САД легализован абортус и рекао да ће радити на томе да ово право постане федерални закон.

уторак, мај 3, 2022 / 17:27

Бајден у саопштењу, објављеном дан након што су политичке и информативне организације објавиле нацрт судског закључка према којем се Врховни суд припрема за поништавање пресуде, наводи да не може да говори о аутентичности нацрта и да се његова администрација спрема за све ситуације када суд донесе одлуку.

Предсједник САД је рекао да би поништавање пресуде у случају Ро против Вејда из 1973. године подигло улоге за гласаче на новембарским изборима за дио мјеста у Конгресу.

"На федералном нивоу ће нам бити потребно више сенатора који подржавају право на абортус, као и већина у Представничком дому за усвајање закона који кодификује случај Ро, за чије ћу се усвајање и потписивање залагати", рекао је Бајден, пренио је АП.

Уколико Врховни суд поништи стару пресуду, то би довело до увођења забране абортуса у половини америчких држава.Оставите одговор