11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Правда смањила Урошу казну на пет година

Навијачу Урошу Мишићу изречена је коначна пресуда Апелационог суда којом је осуђен на пет и по година затвора, за напад на жандара Небојшу Трајковића. Адвокат Мишића Боривоје Боровић задовољан коначном пресудом. Суд је утврдио да је Мишић ударио упаљеном бакљом Трајковића по леђима током утакмице Црвена звезда – Хајдук из Куле, одржане 2. децембра 2007, […]

субота, април 30, 2011 / 21:05

Навијачу Урошу Мишићу изречена је коначна пресуда Апелационог суда којом је осуђен на пет и по година затвора, за напад на жандара Небојшу Трајковића.

Адвокат Мишића Боривоје Боровић задовољан коначном пресудом.

Суд је утврдио да је Мишић ударио упаљеном бакљом Трајковића по леђима током утакмице Црвена звезда – Хајдук из Куле, одржане 2. децембра 2007, због чега ће у затвору остати пет и по година до 5. јуна 2013, јер се рачуна и вријеме у притвору у коме је од 5. децембра 2007. године.

"Мишићу је преиначено кривично дјело од покушаја убиства у напад на службено лице, што је важило у вријеме када је полицајац нападнут. Није било доказа да је Мишић полицајцу покушао да угура бакљу уста јер Трајковић нема повреде на лицу, ни на рукама од упаљене бакље. Апелациони суд је и отворио претрес да би непосредно утврдио спорне чињенице", каже извор “Блица” упознат са донијетом одлуком.

Адвокат Уроша Мишића Боривоје Боровић рекао је данас да је задовољан коначном пресудом.

"Судско вијеће је смогло снаге да се бави правом, а не медијским спекулацијама о кривичном догађају", казао је Боровић агенцији Бета.

Према његовим ријечима, претходна казна је била веома висока и медијски одобравана, па је тиме било "отежано да се казна умањи и стави у реалне оквире".

"Сматрам да се Апелациони суд понашао по Душановом законику, јер нема страха од власти већ су се водлии правним чињеницама", истакао је Боровић.

Писана одлука о пресуди Мишићу из Апелационог суда биће послата странкама током идуће недјеље.

Прије ове коначне одлуке Апелационг суда у Београду је исто првостепено веће доносило два пута исту пресуду за Мишића од 10 година затвора. Зато је сада Апелациони суд имао обавезу да донесе коначну одлуку.

Вијеће Окружног суда у Београду којим је председавао судија Велимир Лазовић прво је 19. септембра 2008. осудило Мишића на десет година затвора.

Врховни суд је ту пресуду поништио марта 2009. уз образложење да је првостепена пресуда београдског Окружног суда донијета уз битне повреде одредаба кривичног поступка јер нису дати јасни и конкретни разлози зашто су одређене чињенице које су утврдили, одлучујуће за квалификацију дјела и одмјеравање казне.

Врховни суд је тада упозорио да је првостепена одлука о квалификацији кривичног дјела и висини казне у супротности са образложењем пресуде.

Међутим, исто вијеће, којим је председавао судије Лазовић, поново је донијело идентичну пресуду априла 2010.

Судија Лазовић је тада образложио да је "био масовни напад на једно лице, с циљем да се што теже повриједи" и додао да је "окривљени поступио са евентуалним умишљајем, а не са директним, како тврди оптужба", што значи да је Мишић био свјестан могућих посљедица, али да није унапријед хтио да их нанесе.

Вјештаци су утврдили да Мишић није принио бакљу устима Трајковићу у вријеме напада, што је била тврдња тужилаштва и полиције, јер би нападнути полицајац у том случају имао тешке повреде на лицу трајне природе.

Овај поступак пратиле су бурне реакције јавности. Судији Лазовићу, који је судио првостепену су чак са трибина навијачи јавно упућивали пријетње.

Навијачи Звезде и Партизана први пут су се од постојања клубова ујединили да би критиковали ову пресуду и првостепену пресуду за убиство Бриса Татона, пише "Блиц".Оставите одговор