Срећа па се има: Јапански буџет за обнову 48,5 милијарди $

Доњи дом јапанског парламента усвојио је данас посебан буџет од 48,5 милијарди долара за обнову, након разарајућег земљотреса и цунамија 11. марта, што представља први дио средстава за највеће јавне радове у земљи у посљедњих шест деценија. Очекује се да ће буџет за ванредне ситуације бити усвојен као закон у понедјељак након гласања горњег дома. […]

субота, 30 априла, 2011 / 23:08

Доњи дом јапанског парламента усвојио је данас посебан буџет од 48,5 милијарди долара за обнову, након разарајућег земљотреса и цунамија 11. марта, што представља први дио средстава за највеће јавне радове у земљи у посљедњих шест деценија.

Очекује се да ће буџет за ванредне ситуације бити усвојен као закон у понедјељак након гласања горњег дома.

Посланици опозиционих партија, које контролишу горњи дом, рекли су да ће подржати овај буџет односно финансирање радова као што су рашчишћавање рушевина на сјевероистоку земље и изградњу привременог смјештаја за оне који су напустили земљу.

Овај буџет, за којим ће вјероватно услиједити нови буџети за додатне пројекте обнове, још увијек је мали у односу на штету узроковану земљотресом и цунамијем, која се процјењује на 300 милијарди долара.

Очекује се да ће постизање споразума за финансијске пакете бити теже јер ће укључивати неколико пореза као и позајмљивање на тржишту обвезница, а што би могло да доведе до затезања јапанске привреде, која се већ бори са огромним јавним дугом.

Демократска партија премијера Наота Кана контролише доњи дом парламента, али јој је потребна опозиција да усвоји закон јер нема већину у горњем дому, који може да блокира усвајање закона.

Кан, који се нашао на удару због реакције и одговора на кризу, рекао је да ће Јапан морати да изда нове владине обвезнице како би финансирао додатне буџете.

Аналитичари кажу да ће Кан, уколико не буде у стању да проведе те буџете кроз парламент, можда морати да се повуче.

Скоро четвртина испитаника у анкети агенције Кјодо, чији су резултати објављени данас, траже тренутну оставку Кана, што је више за 10 одсто у односу на истраживање прошлог мјесеца.

Више од три четвртине испитаника каже да се Кан није показао као руководилац у суочавању са кризом.

Земљотрес јачине 9,0 степени Рихтерове скале и цунами висине 15 метара, који је услиједио, бацио је Јапан у најгору кризу од краја Другог свјетског рата, однијевши животе око 14 700 људи, са 11 000 несталих, док су десетине хиљада кућа уништене.

Земљотрес је оштетио нуклеарку Фукушима, око 240 километара од Токија, из које је почела да цури радијација, а за санирање ће бити потребно око годину дана.

Најновији ударац Кану приредио је један од његових савјетника, који се јуче повукао у сузама протествујући због "ризичног одговора владе на цијелу ситуацију".

"Кабинет премијера и административне организације донијеле су исхитрене политичке одлуке игноришући прописе и процедуре", рекао је Тошисо Косако, професор антирадијацијске безбједности на Универзитету Токио, на конференцији за новинаре.