Потврђено: Василије поднио захтјев за ослобађање од службе

Српска православна црква /СПЦ/ потврдила је да је Његово преосвештенство владика зворничко-тузлански Василије званично затражио да буде ослобођен активне службе због озбиљних здравствених тешкоћа, а информације да је "приморан" на тај чин представљају конструције.

петак, новембар 9, 2012 / 20:24

У писаном одговору епископа бачког Иринеја, портпарола СПЦ, достављеном Срни, наводи се да је Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Василије званично затражио од Синода да буде ослобођен активне службе, односно управљања овом епархијом и то због озбиљних здравствених тешкоћа.

"Све ван ових чињеница спада у област субјективних претпоставки и конструкција. Ниједан епископ не бива `приморан` на овакав корак него, кад осети да више нема довољно снаге за пуно служење Богу и Цркви, тада по диктату сопствене савести и осећања одговорности тражи од Цркве решење насталог проблема", објаснио је портпарол СПЦ.

Свети Синод је, како се наводи у писаном одговору епископа бачког, примио и начелно прихватио оставку владике Василија, али га је замолио да, упркос тешкоћама, руководи животом Епархије зворничко-тузланске до редовног засједања Светог архијерејског Сабора СПЦ у мају 2013. године и то из два разлога.

Први разлог је, како се наводи, тај да је коначно разрјешење од управљања епархијом у надлежности Сабора, а не Синода, а други је чињеница да је Свети Синод истовремено замолио епископа Василија да заврши започете градитељске и друге важне пројекте у Епархији зворничко-тузланској.

У писаном одговору Срни истиче се да одговорни људи у Цркви не могу бити доступни новинарима док им трају службене обавезе, а посебно не на велике празнике, у току богослужења и у вријеме одсуства из службених просторија.

"Стрпљење се исплати сваком, па и медијским посленицима", истакао је епископ бачки Иринеј.

Саопштење је, како се наводи, објављено "с обзиром на учестала питања новинара, заснована на тексту дневног листа "Данас", као и на веома раширену медијску праксу да се од вијести, често непровјерене, прави скандалозна прича или бар произвољна спекулација".0 КОМЕНТАРА

 1. Истина је да су ови до сада „омрзнули у народу“окупљајући око себе „најомраженије“, а отуђујући се од народа.

  Само да се иза брда нешто друго не ваља!!!????

  Ови на власти су ову шаку јада од народа подијелили и поцијепали, до ивице мржње, на свој и њихов,сад је на реду црква. Није само Василије, чисте се комлетно „неподобне“ владике у РС.

  Баш ме занима да ли је на дневном реду скоро одржаног састанка врха масонске ложе у Београду било и питања у вези СПЦ у овом региону.:(

 2. On je sve rasturio. I ekonomiju, privredu, kulturu, sport, moral, crkvu, nase zivote… sve je otislo bestraga, u pm. Odradio je zadatak za cistu desetku. Stotine hiljada Srba u 2. svj ratu je izginulo za ono sto sad ne postoji. Desetine hiljada je poginulo, raseljeno,protjerano u ovom ratu…za ono sto njegovom zaslugom nece da postoji.On nas je dokrajcio za sva vremena. Posjao je sjeme zla, posvadjao zive, podijeljeni smo kao nekada na cetnoke i partizane, … Sta nam uradise najnize ljudske strasti:pohlepa i njezina sluga udvornistvo? Plan je sjajno uradjen, jos sjajnije odradjen.

 3. Шта рећи а опет донекле душу олакшати. У веома тешком политичко-економском времену за српски народ одлази. Епископ Василије јесте био свештено лице и заиста је лицемјерно не рећи да је био и један од два политичка стуба у РС, поред функције предсједника РС, наравно. Сам податак да су му бројна муслиманско-србијанска екстремна педерска проватиканско-вехабијска удружења „напаковала“ милион надимака, тужби, дјела, без иједног јединог доказа и пресуде говори да се радило о једном великом човјеку српског народа РС. Тешко је сада замислити каква будућност чека Србе у РС, а поготово у епархији зворничко-тузланској, гдје је саграђено безброј српских духовних објеката, гдје је народ поново препознао Бога и суштину православља, али мислим да је ово ненадокнадив губитак.

 4. Da su stubovi bili jaki ne bi politicko-ekonomska zbilja bila teska i preteska, nikakva.Stubovi su oni junaci koji su udarali temelje Republici, ova dvojica su je vise poharali nego svi neprijatelji nasi zajedno. Doveli su nas do prosjackog stapa. Koliko ih veceras nije imalo sta da jede zbog ovih „stubova“? Eto srece da ih nisu ni vidjele nase oci! A, sto prije odu, ima neke nade za Srbe na ovim prostorima.

 5. „Прво скочи па реци хоп“! Немам обичај да се расправљам са беспосленим људима али замолио бих те да не мијешаш институцију Предсједника РС са једним човјеком, у овом случају предпостављам да мислиш на Додика, толико од мене.

 6. Mi predsjednika republike imamo samo po tome sto izdvajamo ogromne pare za budzet , i sto te pare odlaze i trose se u vjetar, dok tu funkciju niko ne obavlja. Predsjednik esenesdea je zloupotrebio funkciju predsjednika republike pa licno mislim da bi tu funkciju trebalo ukinuti. Stavi na papir koliko nas kosta to sto placamo, a nemamo ga. Kao kada bi domacica umjesto poslova koji treba da obavlja, uzela sve pare iz kuce koje su namijenjene za hranu, higijenu, odjecu , skolovanje djece, lijecenje, pokucstvo…i odnijela ulicnim pjevacima i igracima, placala frizere, sofere, cuvare, letove i bijesove, i jos podizala kredite dok joj celjad umire od gladi i bijede. Borio sam se za ovu zalosnu republiku, ali sada je ne volim ovakvu i pljujem je onako kako i ona pljuje na mene. Tante za tante. Volim RS , a rs ne. Kada djavo odnese tzv predsjednika rs, ustace i ona nasa RS.

Оставите одговор