11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Потврђена оптужница за злочине над Србима у Сердарима

Суд БиХ потврдио је оптужницу против Фикрета Планинчића, Расима Лишанчића и Сеада Мензила који се терете за ратни злочин против српског цивилног становништва у селу Сердари, у општини Котор Варош. У оптужници се, између осталог, наводи да су Планинчић, Лишанчић и Мензил током 1992. године, као припадници Територијалне одбране Котор Варош, заједно са другим припадницима […]

среда, октобар 12, 2011 / 17:01

Суд БиХ потврдио је оптужницу против Фикрета Планинчића, Расима Лишанчића и Сеада Мензила који се терете за ратни злочин против српског цивилног становништва у селу Сердари, у општини Котор Варош.

У оптужници се, између осталог, наводи да су Планинчић, Лишанчић и Мензил током 1992. године, као припадници Територијалне одбране Котор Варош, заједно са другим припадницима Тeриторијалне одбране, учествовали у нападу на цивилно становништво српске националности у Сердарима.

Напад је за посљедицу имао убиство 16 лица, у старосној доби од четири до 60 година, наношење тешких тјелесних повреда цивилима, уништавање имовине и нечовјечно поступање према цивилима, саопштено је из Суда БиХ.

У оптужници се наводи да је напад, у којем је учестовало више од 20 припадника Територијалне одбране Котор Варош, укључујући и оптужене, извршен у јутарњим часовима, када се највећи број цивила налазио на спавању, те да су оптужени знали да су у селу цивили.

Цивили су усмрћени хицима из ватреног оружја и бацањем ручних бомби, а након напада имовина је паљена и уништавана.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против ових лица 8. октобра.Оставите одговор