Поште Српске пријете затварањем 80 пословница

Уколико Влада Републике Српске у што краћем року не измири своја дуговања према Поштама Републике Српске управа предузећа запријетила је да ће затворити све пословнице које послују негативно.

уторак, јул 7, 2020 / 14:00

Поште Српске пријете затварањем 80 пословница

Речено је то на Годишњој скупштини акционара овог предузећа, а у оквиру дискусије о пословању, гдје је речено како дуг по основу субвенција за непрофитабилне поште износи седам милиона марака.

Снежана Радовановић, извршни директор за економске и рачуноводствене послове Пошта је казала како због политичких, географских и демографских разлога поједине непрофитабилне поште морају да егзитирају, али и поручила да ће се то промјенити уколико не буде новца.

"Уколико Влада Републике Српске не измири своје обавезе према Поштама по снову субвенције, Поште ће морати предузимати ригорозније мјере по питању затварања ових пошта", казала је она.

Сњежана Мартић, извршни директор за правне и опште послове, људске ресурсе и инвестиције је казала како је специфичност поштанске дјелатности та да мора имати отворене јединице поштанске мреже и у мјестима гдје нема економски интерес.

"Када би затворили 80 пошта које послују негативно, остварили би значајну уштету и смањење трошкова”, казала је Мартићева.

Она је признала како се трошкови предузећа могу резати и на начин да се дио радника у администрацији отпусти уз стимулативне отпремнине, али да за сада не постоји разумијевање са супротне стране.

"Предузеће има у овом тренутку има 30-так радника, који могу да иду у пензију по једном основу, али не желе, а то би нам било велико олакшање”, казала је она.

Иначе, како је објелодањено на скупштини, у трошковима "Пошта” су највише заступљени трошкови бруто плата, а у неким јединцама поштанске мреже чине чак од 60 до 80 одсто укупних трошкова.

Истакнуто је како су буџетски корисници велики дужници Пошта Српске због чега предузеће врло тешко наплаћује своја потраживања.

Објелодањено је како руководство размишља о новој систематизацији и организацији у циљу побољшања кадровске структуре. У разматрању су програми који би омогућили одлазак у пензију радника који су остварили један од услова за пензионисање.

Затварање непрофитабилних пословница је притисак који управа Пошта често користе, за разлику од утврђивања одговорности за прекомјерно запошљавање, несавјесно пословање и кредитно задуживање.1 КОМЕНТАР

  1. Чим нешто у свом називу има било шта што подсјећа на Српску и Србе под усташом мора да пропадне. То и јесте основна дужност усташе са британског транспортера и његове браће са црвеним плаштом.
    Баш сам јутрос био у пошти и наиђе син од Пинокија.
    Српска је за Риплија и вјеровали или не:
    – Знате ли да је син од Пинокија први посао добио као директор поште?
    Колико ће пословница затворити унук од Ђепета?

Оставите одговор