Поплаве у Трнову нанијеле штету од минимум пола милиона КМ

Поплаве су општини Трново само на инфраструктурним објектима проузроковале штету од око пола милиона КМ, док би коначна процјена требало да буде позната током седмице, рекао је Срни начелник Трнова Драгомир Гаговић.

понедељак, новембар 15, 2021 / 11:48

Гаговић је навео да је до сада посао завршила само комисија која ради на утврђивању и процјени штете које су поплаве и клизишта проузроковале на инфраструктурним објектима, те да би она била и већа да Цивилна заштита није пет дана радила на уклањању наплавина – пијеска, шљунка, дрвећа.

"Комисија која ради процјену штете када су у питању индивидуална домаћинства, укључујући објекте и пољопривредне површине, требало би да до четвртка заврши свој посао, а сутра би требало да буде завршена процјена штете на електричним водовима", додао је Гаговић.

Он је додао да општина ради санацији, да су ангажовани багери и камиони, али да није познато колики ће трошкови бити, напоменувши да су велике површине обрадивог земљишта у Мјесној заједници Кијево остале под пијеском послије повлачења Жељезнице у корито, што не може бити очишћено без механизације.

"Што се тиче уређења корита Жељезнице и потока, питање је да ли ћемо стићи прије зиме завршити", рекао је Гаговић, подсјећајући да су бујице однијеле неколико мањих мостова.

Начелник је подсјетио да је магистрални пут ка Сарајеву у функцији, али да постоје двије критичне тачке, у близини хидроакумулационог језера, које су обиљежене сигнализацијом, и чија ће санација бити отежана чињеницом да је испод пута провалија, али и јер су уз саобраћајницу проведене водоводне цијеви.

"У Крупцу Романија путеви санирају оштећења и то би требало за два-три дана да буде готово", додао је Гаговић.

Он је навео да су локални путеви, који су такође претрпјели штету усљед великих падавина и клизишта која су се потом појавила, у надлежности општине.

"Нешто општина, нешто локално Шумарство настојаћемо да то санирамо што прије", рекао је Гаговић, процјењујући да је за уклањање посљеица поплаваи клизишта потребан још мјесец дана, ако то дозволе временски услови.

Обилна киша која је падала на подручју Сарајевско-романијске регије проузроковала је у ноћи између 4. и 5. новембра бујице и изливање водотокова у Трнову и Источној Илиџи, а потом су се појавила и клизишта.Оставите одговор