Понижавајући пораз блока Ангеле Меркел на регионалним изборима

Блок десног центра њемачког канцелара Ангеле Меркел претрпио је данас понижавајући пораз на регионалним изборима у најсиромашнијој њемачкој држави, Мекленбург-Ворпомерн. Према анкетама на биралиштима, које је провела мрежа АРД, Демохришћани /ЦДУ/ Ангеле Меркел освојили су 24 одсто гласова, што је пад у односу на изборе из 2006. године када су освојили 28,8 одсто гласова. Слободне […]

недеља, септембар 4, 2011 / 21:01

Блок десног центра њемачког канцелара Ангеле Меркел претрпио је данас понижавајући пораз на регионалним изборима у најсиромашнијој њемачкој држави, Мекленбург-Ворпомерн.

Према анкетама на биралиштима, које је провела мрежа АРД, Демохришћани /ЦДУ/ Ангеле Меркел освојили су 24 одсто гласова, што је пад у односу на изборе из 2006. године када су освојили 28,8 одсто гласова.

Слободне демократе /ФДП/, који су опозициона партија у тој држави, освојили су три одсто гласова, у односу на 9,6 одсто 2006. године

Криза еврозоне доминирала је овом кампањом, уочи гласања у парламенту у Берлину крајем септембра о реформама у вези са финансијском помоћи "земљама у невољи".

ЦДУ и ФДП претрпјели су поразе на шест државних избора ове године, а ЦДУ је изгубила контролу у двије државе у којима је дуго била на власти, а коју су преузеле Социјалдемократе /СПД/.

СПД, који је био на власти са ЦДУ у држави Мекленбург-Ворпомерн од 2006. године, освојио је 37 одсто у односу на 30 одсто на прошлим изборима прије пет година.

Они могу да задрже коалицију са ЦДУ или се приклоне Љевичарској партији, која је освојила 17 одсто гласова или Зеленима, који су са 8,5 одсто гласова први пут ушли у регионални парламент.

Крајње десничарска НПД са освојених 5,5 одсто такође је добила мјеста у парламенту, што је био и праг за улазак, али је то лошији резултат у односу на 2006. годину када су освојили 7,3 одсто гласова.Оставите одговор