Полицијска мисија ЕУ у БиХ завршава крајем идуће године

ЕУ је донијела одлуку да затвори своју полицијску мисију у БиХ (ЕУПМ) до средине идуће године, пише интернет портал "Јуропиан војс". Исти извор наводи да су ову одлуку донијели представници земаља чланица европског блока на састанку Комитета за безбједност и политику ЕУ 14. јула, а биће поднесена на одобрење шефовима дипломатија ЕУ на састанку у […]

четвртак, септембар 22, 2011 / 17:36

ЕУ је донијела одлуку да затвори своју полицијску мисију у БиХ (ЕУПМ) до средине идуће године, пише интернет портал "Јуропиан војс".

Исти извор наводи да су ову одлуку донијели представници земаља чланица европског блока на састанку Комитета за безбједност и политику ЕУ 14. јула, а биће поднесена на одобрење шефовима дипломатија ЕУ на састанку у октобру или новембру.

Мисија је продужена на шест мјесеци до краја јуна 2012. године у склопу модификованог мандата и има мјесец дана за обављање фазе административног затварања.

Током тог мјесеца, ЕУПМ би требало да преда одређене функције новој јединици у склопу Делегације ЕУ у Сарајеву. Нису познати други детаљи.

Неименовани европски званичник наводи да је ово у принципу компромисна одлука између Њемачке и Француске, које су жељеле да ЕУПМ буде затворена до краја ове године, и Велике Британије која је жељела да мисија остане још годину дана, до краја 2012. године.Оставите одговор