Полиција се бори на новом фронту

Интернет и закон нигдје нису у љубави, а тако је и код нас гдје су ствари из сфере високих технологија и интернета још у повоју. Пише: Жељко Свитлица Ипак, у Кривичном закону Републике Српске постоји дио који се односи на високотехнолошки криминал. Министарство унутрашњих послова РС је 1. јануара 2010. године формирало одјељење које се […]

четвртак, септембар 9, 2010 / 20:07

Интернет и закон нигдје нису у љубави, а тако је и код нас гдје су ствари из сфере високих технологија и интернета још у повоју.

Пише: Жељко Свитлица

Ипак, у Кривичном закону Републике Српске постоји дио који се односи на високотехнолошки криминал.

Министарство унутрашњих послова РС је 1. јануара 2010. године формирало одјељење које се бави искључиво високотехнолошким криминалом. Данас, у предизборно вријеме пуштања у рад свега и свачега, у сједишту МУП РС је представљена интернет страница на којој грађани могу да прате рад полиције у овој области као и да пријаве случај из области високог криминалитета.

Чађо: Поносни на стручњаке

Министар унутрашњих послова, Станислав Чађо рекао је да је намјера МУП РС да овом презентацијом упозна грађане РС о овој области и заштити их од могућих злоупотреба.

Истакавши да је циљ Одјељења да пружи сваку врсту компјутерске подршке криминалистичкој полицији и другим дијеловима Полиције РС у истрагама, рекао је да су сви у МУП "посебно поносни на овај сегмент рада јер је конституисана екипа стручњака у овој области", рекао је министар Чађо.

Директор Полиције РС Гојко Васић рекао је да је ова презентација прилика да грађани РС упознају проблеме високотехнолошког криминалитета, да знају како да се понашају уколико случајно уђу на забрањене странице и да то одмах пријаве полицији како би оператери уклонили такве странице.

Већ смо рекли да ова овласт није налазила удомљење у законима РС, као ни многе друге везане за нове технологије и интернет. Начелник Одјељења за спречавање високотехнолошког криминалитета, Јово Марковић навео је да је због тога једна од првих активности овог Одјељења била иницијатива за измјену Кривичног закона РС, како би се кривична дјела дефинисанаСвјетском компјутерском конвенцијом уградила и у законе Републике Српске.

Он је посебно издвојио фолдер ,Пријавити кривично дјело’,, на који грађанин може и анонимно пријавити сваку сумњиви материјал или радњу, а на основу чега ћемо ми извршити све потребне провјере“, рекао је Марковић.

Случајеви

Крупних случајева кршења закона у овој области сигурно да нема као у ,,обичном" криминалу. Бар за сада нисмо чули да је сајбер криминал повезан са неким милионима, утајама, провизијама, сумњиво одобреним средствима и свим осталим о чему чујемо често, било да се полиција и тужилаштва са тим баве или не.

Но, случајви постоје. Чађо је навео да МУП Републике Српске окончао двије истраге о виосокотехнолошком криминалу у РС – о неовлаштеном упаду на веб страницу и о злоупотреби друштвене интернет мреже "Фејсбук", те да се тренутно ради на неколико истрага у вези са високотехнолошким криминалитетом упоредо са другим полицијским агенцијама, Интерполом и са неким полицијским агенцијама ван ових простора, и да је увјерен да ће ускоро доћи до епилога тих истрага.

Злоупотреба ,,Фејсбука" се десила, ако је судити по данас презентованој страници у случају када су два лица у једној кафани у Добоју сликала полицајца док спава за столом па то објавили на друштвеној мрежи, те тако омогућили ,, трећим лицима да се упознају са њиховим садржајем, изврше њихово преузимање и преснимавање. Након објављивања, 14. јула ове године на Фејсбуку, наведене фотографије су објављене у једним дневним новинама, а касније и у другим писаним и електронским медијима и порталима.". Тиме је извршено Кривично дјело неовлаштено фотографисање.

Поред неовлаштеног фотографисања остала кривична дјела сунеовлаштено коришћење личних података, искориштавање дjеце и малољетних лица за порнографију, производња и приказивање дечије порнографије, неовлашћено улажење у заштићену компјутерску базу података, упад у компјутерски систем.

Кривична дјела високотехнолошког криминала прописана су Кривичним Законом РепубликеСрпске и у ову групу спадају:

– кривична дјела против слобода и права грађана, полног интегритета

– кривична дјела против имовине, те против привреде и платног промета

Осим наведеног случаја у Добоју, у МУП нису навели друге случајеве коју су ријешени или у процесу истраге, мада је идеја да се у будућности на сајту презентују најновије облици извршења кривичних дјела из области тзв. "сајбер" криминала.

Превенција

Поред информисања и пријављивања случајева, активност интернет странице ће бити и превентивна тако да ћете тамо наћи савјете о анонимности на интернету, ризицима употребе интернета за дјецу, недозвољеним садржајима, интеренет трговини…

Да не остане све на интеренту, представници МУП РС ће од ове школске године држати предавања у школама широм Републике Српске, о опасностима које вребају на интернету, као и другим видовима компјутерског криминала, како би заштитили што већи број дјеце.

Овакво предавање је већ одржано 15.06.2010. године у Олимпијској дворани „Зетра“ у Сарајеву у оквиру програма Кидс фестивала.

Иначе сајт нашег МУП је веома сличан оном у Србији с тим да се тамо против ове врсте криминала бори Посебно одјељење окружног јавног тужилаштва у Београду за борбу против високотехнолошког криминала. На њиховом бројачу пише да је до сада 129 лица правоснажно осуђено због кривичних дјела из ове области.

Ова институција је основана 2005. године тако да обрађује и бави се ширим спектром него наше специјално одјељење МУП, које ће временом вјероватно проширити области за које је задужено, јер их је ионако тешку сузити.

Закон увијек долази послије онога што треба да регулише па тако и брзо развијајућем свијету сајбер криминала и сродих области. У складу са насловом овог дијела текста, превентивно се могло дјеловати много раније. И законом и стручњацима који би се бавили овом врстом кривичних дјела, док не узме маха попут ,,нискотехнолошког", али високопрофитабилног криминала са којим нам не иде никако ни поред специјалних одјељења и тужилаштава.

НАПОМЕНА:

Случајева из области високотехнолошког криминалитета пријавите на www.mup.vladars.net/vtk, а од наредне седмице и путем www.cyber-vtk.net.Оставите одговор