11:44 Нијемци извиждали Рода Стјуарта у Лајпцигу након што је пружио подршку Зеленском07:59 Жељка: Нестабилност у БиХ не производи Русија, већ муслимански фактор уз помоћ странаца07:56 Столтенберг пријети распоређивањем нуклеарног наоружања према Русији07:53 Гогановић критикује шефа јавно, умјесто да пређе у сусједну канцеларију07:51 Угари су сада добри, не као у Бранково вријеме: Иштван Турци добио награду именовану по Радичевићу07:47 Минић очекује жетву пшенице којој се не може утицати на цијену07:42 Јеленка из САД сматра да крађа није крађа, ако се краде од Русије07:38 Русија ће тражити да се Генерална скупштина УН изјасни о злочинима Њемачке07:36 Василиј Небензја: Украјина мора да призна стварност на бојишту и да јасне гаранције о неутралности07:34 Живадин Јовановић: Запад покушава да своју експанзионистичку политику и агресију свали на друге

Покренута иницијатива за реформу здравственог система

Чланови Уније синдиката радника у здравству Републике Српске покренули су данас петицију ради реформе здравственог система у Српској, саопштио је предсједник Управног одбора Уније Миодраг Фемић. Фемић је рекао да је потписивање петиције организовано у цијелој Српској од 15. до 21. фебруара, те да је потребно најмање 3.000 потписа грађана да би ова иницијатива била […]

понедељак, фебруар 15, 2016 / 21:28

Чланови Уније синдиката радника у здравству Републике Српске покренули су данас петицију ради реформе здравственог система у Српској, саопштио је предсједник Управног одбора Уније Миодраг Фемић.

Фемић је рекао да је потписивање петиције организовано у цијелој Српској од 15. до 21. фебруара, те да је потребно најмање 3.000 потписа грађана да би ова иницијатива била упућена на разматрање Народној скупштини Републике Српске.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да се петицијом предлаже да Народна скупштина Републике Српске донесе закључак којим се задужује Влада Српске да у року од 90 дана припреми текст нацрта нових закона којима ће се провести хитне реформе здравственог законодавства у Републици Српској.

Фемић је навео да се приједлогом грађанске иницијативе захтијева доношење закона о заштити права пацијената, закона о здравственој заштити, закона о докторској дјелатности, те закона о дјелатности медицинских сестара, техничара и бабица.

Према његовим ријечима, ова иницијатива захтијева и доношење закона о физиотерапеутској дјелатности, закона о осталим дјелатностима у здравству, закона о систему квалитета здравствених услуга, те закона о престанку примјене закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске.

Потпредсједник Уније Ранко Палачковић сматра да су у здравственом систему Републике Српске потребна системска рјешења, истичући да је посебно важно доношење закона о заштити права пацијената који треба да уреди права и обавезе, те односе између пацијената и здравствених радника.

Предсједник Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити Републике Српске Жељко Шукало сматра да је у Републици Српској неопходно доношење сета нових закона из области здравства по угледу на земље у окружењу.

Петицију су подржали и представници Удружења добровољних давалаца крви Бањалуке, Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести “Искра” Бањалука и Удружења пацијената обољелих од реуматског артритиса.Оставите одговор