Под знаком питања конституисање Дома народа ПС БиХ

Колегијум Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на данашњој конститутивној сједници највјероватније неће у потпуности бити конституисан, јер се очекује да у руководству буду изабрани српски и бошњачки представник Огњен Тадић и Сулејман Тихић, док је под знаком питања избор хрватског представника. Према сазнањима листа "Ослобођење", за члана Колегијума из реда хрватског народа биће предложени Драган […]

четвртак, јун 9, 2011 / 09:29

Колегијум Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на данашњој конститутивној сједници највјероватније неће у потпуности бити конституисан, јер се очекује да у руководству буду изабрани српски и бошњачки представник Огњен Тадић и Сулејман Тихић, док је под знаком питања избор хрватског представника.

Према сазнањима листа "Ослобођење", за члана Колегијума из реда хрватског народа биће предложени Драган Човић (ХДЗ БиХ), док ће странке платформе за ту функцију предложити Стјепана Крешића (ХСП БиХ).

Према садашњем распореду снага и Човић и Крешић имају по седам гласова делегата. Човић ће имати гласове ХДЗ-а БиХ, ХДЗ 1990, СНСД-а, СДС-а и ДНС-а, док ће Крешића подржати ХСП, СДП и СДА, једино се не зна за кога ће се опредијелити делегат ПДП-а Младен Иванић.

У складу с одредбама Пословника Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, избором само српског и бошњачког члана руководства сматра се да Колегијум није изабран.

На данашњој конститутивној сједници биће изабрани клубови Дома народа.

Пошто је за избор предсједавајућег довољна проста већина, од три делегата јасно је да ће за челника Клуба бошњачког народа бити изабран представник СДА Халид Гењац, Клуба српског народа Крстан Симић из СНСД-а и Клуба хрватског народа Јосип Мерџо из ХДЗ 1990.

На почетку конститутивне сједнице планирано је да 15 новоизабраних делегата положи свечану заклетву, а пола сата прије тога биће им уручена увјерења о додјели мандата од Централне изборне комисије БиХ.

У нови сазив Дома народа БиХ из реда српског народа изабрани су Крстан Симић и Сташа Кошарац (СНСД), Огњен Тадић (СДС), Младен Иванић (ПДП) и Драгутин Родић (ДНС), из реда хрватског народа изабрани су Драган Човић и Борјана Кришти (ХДЗ БиХ), Крунослав Врдољак (СДП), Јосип Мерџо (ХДЗ 1990) и Стјепан Крешић (ХСП БиХ), док су из реда бошњачког народа изабрани Сулејман Тихић, Нермина Капетановић и Халид Гењац (СДА), Хасан Бећировић и Мехмед Брадарић (СДП).Оставите одговор