Почињу дани франкофоније

Манифестација "Дани франкофоније у БиХ" почела је данас такмичењем из француског језика за студенте са катедри француског језика Универзитета у Бањалуци и Сарајеву. Амбасадор Француске у БиХ Ролан Жил рекао је на конференцији за новинаре да ће "Дани франкофоније" који ће трајати до 26. марта бити одржани у Сарајеву, Мостару, Бањалуци, Тузли, Зворнику, Бихаћу, Зеници, […]

петак, март 11, 2011 / 18:45

Манифестација "Дани франкофоније у БиХ" почела је данас такмичењем из француског језика за студенте са катедри француског језика Универзитета у Бањалуци и Сарајеву.

Амбасадор Француске у БиХ Ролан Жил рекао је на конференцији за новинаре да ће "Дани франкофоније" који ће трајати до 26. марта бити одржани у Сарајеву, Мостару, Бањалуци, Тузли, Зворнику, Бихаћу, Зеници, Угљевику, Требињу, Приједору и Бијељини.

Програм манифестације укључиваће сусрете универзитетских професора, такмичења ученика и студената у знању француског језика, изложбе, концерте, те филмске пројекције.

Координатор организације манифестације испред Министарства иностраних послова БиХ Јасмина Пашалић истакла је да ове године институције БиХ први пут званично активно учествују у њеној организацији, с обзиром да је БиХ добила статус посматрача у Међународној организацији франкофоније на Самиту одржаном 23. октобра 2010. године у Монтреју у Швајцарској.

Она је истакла да су у организацији овогодишњег програма "Дана франкофоније у БиХ" учествовале амбасаде Француске, Швајцарске, Румуније, Белгије, Грчке и Египта.

Централни догађај биће обиљежавање Међународног дана франкофоније 21. марта, којем ће присуствовати и представник Међународне организације франкофоније Стефан Лопез.

Пашалићева је напоменула да је међународна организација Франкофоније политичка организација која представља једну од најбројнијих лингвистичких заједница у свијету. Ова организација броји 75 земаља чланица – 56 пунупоравних и 19 посматрача које заједно представљају популацију од више од 870 милиона људи.Оставите одговор