Јемен: Полиција ранила 18 демонстраната

САНА – Током антивладиних протеста у јеменском граду Адену, 14 људи је данас повријеђено када је полиција употријебила силу против демонстраната, дан пошто је предсједник Али Абдулах Салех обећао политичке реформе. Упркос Салеховом обећању да ће заштити демонстранте, снаге безбjедности су употребиле сузавац и пуцале како би растjерале неколико хиљада људи који су протестовали, захтjевајући […]

петак, 11 марта, 2011 / 18:21

САНА – Током антивладиних протеста у јеменском граду Адену, 14 људи је данас повријеђено када је полиција употријебила силу против демонстраната, дан пошто је предсједник Али Абдулах Салех обећао политичке реформе.

Упркос Салеховом обећању да ће заштити демонстранте, снаге безбjедности су употребиле сузавац и пуцале како би растjерале неколико хиљада људи који су протестовали, захтjевајући демократске промjене и оставку Салеха.

Према ријечима очевидаца и болничког особља, у нередима је повријеђено 14 људи, од којих три особе имају ране од ватреног оружја.

Десетине хиљада људи изашло је на улице широм земље, а протестима, који су одржани и у главном граду Сани, први пут се придружило и неколико хиљада жена, пренио је АФП.

У пријестоници Јемена велики број људи је присуствовао сахрани једног демонстранта који је упуцан у сриједу, када је полиција напала студенте који су протестовали близу Универзитета.

На Тргу Тахрир окупиле су се Салехове присталице, а полиција је поставила уличне блокаде да би раздвојила двије групе.

Салех је у четвртак обећао спровођење референдума о новом уставу, којим парламент добио већу власт, али је опозиција одбацила приједлог.

„Наредили смо снагама безбједности да наставе да штите све демонстранте, било да подржавају нашу легитимност или легитимност опозиције”, рекао је Салех у говору који је пренијела државна телевизија.

Против његове власти, скоро свакодневно су организовани протести од краја јануара.

Од почетка нереда погинуло је 37 демонстраната и најмање шест припадника снага безбједности.Оставите одговор