Почела кинеска нова година у знаку свиње, предвиђа се богатство и напредак

Кинези данас обиљежавају крај године пса и улазе у годину свиње, а тим поводом посјећују родбину и храмове широм далеког истока и свијета.

уторак, фебруар 5, 2019 / 11:23

Хиљаде људи јутрос су се окупиле и у храму Јонги Гонг у Пекингу, а полиција је појачала мјере безбједности. Празник прољећа и кинеска Нова година најзначајнији су празници који се обиљежавају према кинеском лунарном календару.

Овај празник датира из периода династије Шанг и традиција је дуга више од 4.000 година. Празник траје седам дана, али славље и фестивали чак и 40 дана.

Празнично расположење влада у цијелој Кини и сусједним земљама у којима живе кинеске заједнице, укључујући Индонезију, Малезију, Тајланд и Јапан.

Било какав посао на овај дан у Кини се доживљава као призивање несреће, обавезни су украси и нова одјећа, а црвена боја је обавезна за дочек. За разлику од прославе Нове године код нас, кинеска Нова година се слави 15 дана, уз бројне припреме и обичаје.

Кинези једни другима поклањају црвене коверте са новцем, што је важан део традиције, као и слање честитки. Обичај је и да се слави уз ватромет, али кинеске власти су још прошле године забраниле употребу ватромета и пиротехнике у метрополама, због загађења ваздуха.

Током дочека кинеске Нове године акценат је на породичном окупљану и људи се, без обзира на то где се налазе, враћају кући како би празнике провели са члановима својих породица.

Кинеска Нова година назива се још и "Пролјећни фестивал" и "Лунарна нова година", јер долази у пролјеће и датирана је на основу кинеског лунарног календара. Свака година обиљежена је неким знаком зодијака, а ова ће бити у знаку свиње.

Свиња је најчешц́е повезана са напретком, напредовањем, срец́ом и добрим приликама. Нова кинеска година почиње 5. фебруара 2019. године и завршава се 24. јануара 2020. године. Година земљане Свиње носи уједначену енергију. Срећне боје су ове године црвена, која се везује за љубав и срећу, те бијела за мир и слободу.

Ово је одлично вријеме за улагање, побољшање финансија и завршавање послова које сте раније започели, као и завршетак веза и свега другог оног што је лоше или је трошило вашу снагу.

Према кинеском хороскопу, 2019. година ц́е бити испуњена срећом, љубављу и оптимизмом за баш све. Препоручује се активност, како би се искористиле прилике, и тврди да је то година дружења, а не изолације. Година свиње биле су 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995. и 2007. па ће ова година бити посебнопогодна за људе који су тада рођени.Оставите одговор