Побуна против руководства Луганске Републике

У Луганској Републици се успоставила нека врста привременог двовлашћа које ситуацију у том делу Донбаса чини и нејасном и експлозивном.

четвртак, новембар 23, 2017 / 19:57

Предсједник ЛНР Игор Плотњицки по свему судећи је остао без реалне власти иако га нико није ни смјењивао ни збацивао. Наводно се налази у једној државној згради у Луганску окружен највјернијим сарадницима и не престаје да оптужује министра унутрашњих послова Игора Корнета за "покушај државног удара".

Чак је одржао и нешто налик на конференцију за медије. Међутим, око те зграде се налазе наоружани људи који подржавају министра Корнета, кога је Плотницки покушао смијенити.

Плотњицки није побјегао у Русију као што су протекли дан тврдили у Кијеву.

Проблем Плотњицког је и у томе што су сада у Корнетовим рукама докази да је он (Плотњицки) прошле године инсценирао покушај државног удара који је приписао тадашњем другом човјеку у војном врху ЛНР Виталију Кисељову и премијеру Генадију Ципкалову, при чему је овај други наводно – приликом исљеђивања – био тучен и мучен толико и тако да је подлегао тортури.

Луганска Народна Република, упркос разних верзија грбова са двоглавим орлом, ипак је усвојила грб са петокраком, тако да овако изгледа званична застава.

У Министарство државне безбедности ЛНР већ се јавио специјални иследник Алексеј Олејњик, који је у том мучењу учествовао, и све покајнички признао. Чак је открио и име сарадника Државног тужилаштва који је наредио да се фалсификује извештај о аутопсији.

Према последњим информацијама, Плотњицки је у некој врсти изолације, мада борба између њега и Корнета још није завршена.

Само, ако је судити по наклоности главних регионалних и московских медија – веће шансе имају Корнет и они који стоје иза њега.

Примјера ради, велики московски дневни лист "КП" узео је интервју од Корнета који је рекао да је у Луганској Републици у току операција ликвидације велике украјинске диверзантске групе коју није било могуће уништити једним ударцем. Још је – што је важније – нагласио да истовремено траје неутралисање украјинских агената утицаја који су "дубоко продрли у државне органе ЛНР".

Корнет није открио да ли се ово "дубоко продрли" тиче и неких важних људи око Плотњицког, али јесте – да његовом министарству помажу братски државни органи Доњецке Републике. Још је нагласио да се ради о украјинској петој колони.

Навео је да се засад ради о безмало десет ухапшених. И обећао да ће све бити завршено до краја ове недеље.

Корнет тврди да има потпуну контролу над полицијским апаратом и државном безбједношћу.

На исти закључак упућује и чињеница да се синоћ јавности обратио Андреј Марочко, портпарол армије ЛНР (формално се назива Народном милицијом), и изјавио да је дошло до упада на њен сајт са покушајем да се постави "саопштење" са позивом на мобилизацију за "рат са Доњецком Републиком".

Марочко је подвукао да је завјера откривена и онемогућена.

Симптоматично је да су утицајни медији и утицајни појединци у Доњецку на страни Корнета и да се у ДНР сматра да је Плотњицки изгубио игру.

У Доњецку се истовремено публицитет даје позивима из Луганска да се две донбаске републике обједине у једну.Оставите одговор