Дотком гради потпуно нову интернет мрежу без цензуре

Ким Дотком, оснивач сајта за дијељење фајлова "Мега аплоуд", представио је озбиљан пројекат који назива будућим "алтернативним интернетом".

четвртак, новембар 23, 2017 / 22:52

Како каже, изградњом "алтернативног интернета" жели да постигне приватност и слободу говора, која гласањем новог закона у САД у децембру пријети да буде одузета "обичном" интернету.

Нови интернет жели да изгради путем Мега нета који неће садржати ИП адресе, а све што се на њему буде налазило биће "неуништиво, шифровано и немогуће за контролисање"

Ким каже да је тренутни интернет превише корпоративан, а да ће нови бити бољи и да ће радити на основу капацитета стотина милиона мобилних уређаја.

"Слом интернет неутралности ће само убрзати прихватање нове мреже", рекао је он и додао да ће мреже и уређаји бити спремни за четири до пет година.

Вијест која је уздрмала свијет јесте да постоји могућност да од 14. децембра интернет више никада неће изгледати исто. Наиме, Америчка Федерална комисија за комуникације објавила је да ће укинути закон који забрањује провајдерима да се уплићу у то шта корисници виде на интернету и колико им је тешко или лако да до тог садржаја дођу.

Тренутно, провајдери не могу да дају посебан третман било којој страници. Уз нови закон, моћи ће да омогуће да се неке странице отварају брже, док ће се приступ неким другим додатно наплаћивати.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор