Плате у Српској: Најбољи просјек у Агенцији за банкарство

Плате запослених у јавном и до четири пута су више у односу на примања радника у приватном сектору, а у јавним предузећима у Републици Српској има великих разлика у мјесечним зарадама, посебно када је ријеч о директорским фотељама, али и о пословима секретарице, чистачице или складиштара. Када је ријеч о највишим и најнижим платама у […]

понедељак, децембар 19, 2011 / 23:42

Плате запослених у јавном и до четири пута су више у односу на примања радника у приватном сектору, а у јавним предузећима у Републици Српској има великих разлика у мјесечним зарадама, посебно када је ријеч о директорским фотељама, али и о пословима секретарице, чистачице или складиштара.

Када је ријеч о највишим и најнижим платама у јавним установама, у неким је највиша плата око 3.000 марака, а у другим за 800 КМ мања. Најниже плате крећу се од 370 до 630 марака.

Секретарицама у Српској свакако није свеједно гдје су запослене, јер у Републичкој управи за игре на срећу РС имају плату 545 марака, док су, на примјер, за исти посао у Aгенцији за информационо друштво РС плаћене 630 марака.

У "Шумама Републике Српске" најнижу плату примају чистачице, и то 370 марака, а у Заводу за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево најнижа плата у октобру ове године исплаћена је 577 марака радницима који су распоређени на послове као складишни радници.

Са друге стране, највеће плате у јавним установама у Српској, свакако примају директори. Тако директор "Шума РС" прима плату од 3.000 марака, док просјечна нето плата запослених у овом предузећу износи 642, односно са топлим оброком 799 марака.

И директор Завода за уџбенике и наставна средства има највиша примања, односно 3.000 марака, док је просјечна плата запослених у овом Заводу за октобар била 965 марака.

Директор Aгенције за информационо друштво РС мјесечно заради 2.250 марака, док је просјечна зарада запослених 990 марака.

Просјечна плата запослених у Републичкој управи за игре на срећу РС износи 1.486 марака, а највиша примања има директор, и то 2.508 марака.

У Aгенцији за банкарство РС просјечна плата запослених за 11 мјесеци ове године била је 1.981 марку.

Ипак, упркос томе што у неким установама из јавног сектора најнижа плата износи и 370 марака, просјечна плата у тим установама далеко је већа од просјечне плате у Српској.

Просјечна плата запослених у Српској, према подацима Завода за статистику РС, у октобру била је 802 марке.

Члан Удружења економиста РС СЊОТ Милош Тодоровић рекао је да несклад између плата јавног и приватног сектора свакако припада стварима у нашем друштву које треба да се исправе.

– Aко хоћемо дугорочно да будемо успјешни, онда морамо ускладити упоредиве плате из јавног и приватног сектора. За примјер се може узети плата правника или рачуновође, за коју не постоји ниједан разлог да не буде иста, или бар слична. Плате у приватном сектору требало би да буду те које диктирају плате на тржишту – истакао је Тодоровић и додао да због разлике у платама између јавног и приватног сектора постоји и превелика атрактивност за запослење у јавним институцијама.

ПЛAТЕ У КМ
Просјечна плата у РС за октобар – 802

Aгенција за банкарство

просјечна плата – 1.981

Aгенција за информационо друштво

просјечна плата – 990

највиша – директор – 2.250

најнижа – технички секретар – 630

"Шуме Републике Српске"

просјечна плата – 799

највиша – директор – 3.000

најнижа – чистачица – 370

Републичка управа за игре на срећу

просјечна плата – 1.486

највиша – директор – 2.508

најнижа – секретарица – 545

Завод за уџбенике и наставна средства

просјечна плата – 965

највиша – директор – 3.000

најнижа – складишни радник – 577
Политичари

За бруто плате и накнаде запослених скупштинских посланика у РС у 2010. години издвојено је 5.364.500 марака, а у овој години тај износ је повећан за 400.000 марака.

Примања једног професионалног посланика у Народној скупштини РС крећу се у просјеку 2.800 марака, док посланици који нису професионализовали свој мандат примају 1.912 КМ.

Највиша примања у НСРС има њен предсједник, и то 3.800 марака, а његови замјеници 3.450 марака.

Ове године плата предсједника и министара у Влади РС умањена је за 25 одсто, те тренутно плата премијера РС износи 3.850 марака. Плате потпредсједника Владе износе 3.375 марака, док су плате министара 3.000 марака.0 КОМЕНТАРА

  1. Што се тиче саме теме, мислио сам да не коментаришем ништа, али сам схватио да би претходни коментар навео некога да помисли да бацам прашину у очи, па ћу рећи једну ствар, која је овдје намјерно или случајно пропуштена.

    Пропуштено је да се наведе колика су примања руководилаца у привреди (власници, менаџери и сл.).

    Е сад, што се тиче примања, неопходно је да се утврди која су то. Правник или економиста у јавном или приватном сектору сигурно не могу бити упоредиви. Чистачице, потрири, и сл. донекле. То је проблематикла која се мора уредити неком методологијом, како и на који начин упоређивати и сл.

    Исто је тако немогуће поредити просјек предузећа са 90% кадра са високом стручном спремом са предузећем које има 10% радника са истом спремом. Бабе и жабе!

    Када су у питању плате у јавном сектору, лично сматрам да оне нису проблем, него је проблем одговорности тих људи, која примају висока примања а мало заузврат дају. Нпр. сви смо свједоци приче око Шума. Мени је ОК да директор једног таквог великог предузећа има добро примање, али батице за такву лову мораш показати да си је достојан! Ја бих ту мало више реда увео, а поготово кад се утврди да си се бавио каквим махинацијама, спенгао неколико њих у затвор, па да видиш онда… 😉

Оставите одговор