ПДП се труди да вирус корона не неутралише причу о пословима Проинтера

"Влада Републике Српске мора да хитно обустави све нерационалне трошкове и на тај начин уштеђена средства преусмјери у опоравак привреде током и након пандемије вируса корона", рекао је посланик ПДП-а у НСРС Љубиша Крунић.

среда, април 22, 2020 / 19:04

Он каже да се ту, за почетак, мисли на набавку и имплементацију пословног софтвера за ‘Путеве Српске’ који ће компанији ‘Проинтер’ бити плаћен 4,6 милиона КМ, као и неразумно високе трошкове информационог система за све станице техничког прегледа од којег ће, поново, "Проинтер" инкасирати 20 милиона КМ из буџета Републике Српске", додаје Крунић.

Крунић каже да у вријеме највеће здравствене кризе с којом се Република Српска суочава након рата и која умногоме утиче на пословање хиљада предузећа, здравство и привреда морају бити приоритет.

"Данас није приоритет ни изградња нових зграда институција укупне вриједности 18,2 милиона КМ, као ни евентуалне куповине авиона, камиона, аутомобила, хеликоптера и слично", каже Крунић.

Он додаје да се простом рачуницом види се да би овим новцем могло бити исплаћено по 1.000 КМ за 38.000 радника или набавити потребна медицинска срества за здравствене институције у Републици Српској.

"Уколико се настави овако понашати са буџетским средствима, јасно ће бити да Влада Републике Српске не одустаје од расипништва ни онда када опет пуни буџет рачунајући на солидарност, као и да се користи свака прилика, па и епидемија, да се појединцима омогући баснословно богаћење", закључује Крунић.

Бореновић, дан раније, на тему коронарно надахнутог јавашлука и безидејности:

"Грађани Републике Српске истински су хероји јер су у протеклих мјесец дана морали сами својом дисциплином, одговорношћу и храброшћу да надомијесте године неодговорног понашања власти СНСД-а. Та власт је својим јавашлуком и безидејношћу уништила све механизме потребне за успјешно суочавање са снажним изазовима попут актуелне епидемије корона-вируса. Власт, коју је у својим рукама апсолутно узурпирао Милорад Додик, у протеклом периоду девастирала је Робне резерве Републике Српске, привреду Српске је свела на економску снагу кантона у Федерацији, а здравствени систем је осиромашила до те мјере да у њему недостају основна медицинска средства и помагала, што је најјасније рекао предсједник Србије Александар Вучић", рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић и додао:

"У таквој ситуацији сломљено је достојанство Републике која је по први пут у својој историји била понижена док моли братску нам Србију за брашно и основне намирнице, сталке за инфузију и стетоскопе и друга основна средства за рад у здравству.Понижени од власти, грађани Српске гледали су како су све ове године изгубљени многи квалитетни здравствени радници и како је Република доведена у позицију да моли Русију за стручњаке и средства којим се дезинфикују болничке просторије. Попут задњих просјака, власт је чекала да им ММФ опет позајми новац како би послије само мјесец дана економске неактивности могли да издрже плаћање буџетских расхода", каже Бореновић.

"Разлог томе је чињеница да један човјек, Милорад Додик, који је био и остао неуспјешан у сваком послу којим се бавио и који је остао споредни политички егзибициониста у регионалним размјерама са улогом дежурног пајаца у тактичким играма већих играча. Он је умислио да може да буде и политичар и економиста и љекар, и епидемиолог, и инспектор и новинар истовремено.
Због тога су грађани морали да остану затворени у кућама и кад је било и кад није било потребе, због тога је Влада један дан доносила уредбу о спречавању панике, а други дан исту укидала, због тога је народ доведен у позицију да се као национална побједа представља чекање Милорада Додика на авион са хуманитарном опремом", изричит је предсједник ПДП-а.

"Никад у историји Срба на овим просторима наш национални понос није био униженији, а једино што је ниже од нашег достојанства данас јесте степен Додикове визије о основној оријентацији земље. Данас његова власт не зна да ли се залаже за тржишну или планску привреду, да ли је за улазак у Европску унију или за азијске интеграције, да ли им требају наши људи из иностранства или не. У таквој ситуацији је онда логично да Додик штити хрватске националне интересе у БиХ док истовремено Хрватска складишти радиоактивни отпад поред Новог Града, а представници СНСД-а бирају за министра иностраних послова ратног кадра СДА која упорно понижава Републику Српску у свијету, да он један дан проси позајмицу од ММФ-а, а други дан галами да му ништа не треба од Запада", наставља Бореновић.

"Ми у Републици Српској смо кроз историју побиједили многе тешке изазове, па ћемо побиједити и корона-вирус. Оно што сви треба да знамо јесте да ће ситни политички шибицар Милорад Додик у недостатку идеја, знања, способних и храбрих сарадника спремних да бране своје ставове, а поготово у недостатку кредибилитета у међународним односима, комплетан терет економске и социјалне кризе која нам предстоји превалити на терет грађана. Наши људи треба да знају да је актуелна власт једино способна да у тренуцима економске кризе повећава порезе и акцизе, да се задужује, да пријети свима који мисле другачије и купује политичку подршку на покраденим изборима. Актуелна власт не размишља не неколико година, него ни неколико мјесеци унапријед, њих не интересује како да изграђују привреду, како да праве у добрим временима резерве, нити их занима било шта осим пуке моћи и компензације бројних комплекса којима су оптерећени и којима свакодневно трују јавност у земљи", истиче он.

"Ми из ПДП-а ћемо остати политичка брана разума, достојанства и националне одговорности, јер то у овом тренутку Републици Српској треба више него икад. Окупићемо све наше људе, гдје год да живе, јер Република Српска мора да буде много више од физичког и менталног карантина, потпуне изолације од нормалног свијета, коју СНСД и Милорад Додик очигледно једино и могу да понуде", закључио је Бореновић.Оставите одговор