Параван параван Владе Србије, или само параван?

БЕОГРАД- Председница Савјета за борбу против корупције Верица Бараћ оцијенила је данас да је конкурс за продају 51 одсто акција компаније Телеком Србија параван да би се прикрио унапред постигнут договор са јединим понуђачем на тенедеру – Телекомом Аустрија. Бараћ је на конференцији за новинаре изнијела тврдњу да су остали потенцијални купци Телекома Србије сазнали […]

четвртак, април 14, 2011 / 15:26

БЕОГРАД- Председница Савјета за борбу против корупције Верица Бараћ оцијенила је данас да је конкурс за продају 51 одсто акција компаније Телеком Србија параван да би се прикрио унапред постигнут договор са јединим понуђачем на тенедеру – Телекомом Аустрија.

Бараћ је на конференцији за новинаре изнијела тврдњу да су остали потенцијални купци Телекома Србије сазнали за тајни договор Владе Србије и аустријског Телекома, због чега су одустали од куповине, "јер су сазнали да Влада то ради уз помоћ корупције, као и остале важне државне послове".

Бараћ је оцијенила да у случају да то није тако, једина понуда, мања од минималне расписане од 1,4 милијарди евра, не би ни била разматрана, већ би се расписао нови конкурс.

"Садашњи преговори о продаји Телекома говоре да су они постојали и пре и да су озбиљни инвеститори то открили много раније и повукли се", рекла је она. Бараћ је упозорила да такве ствари Србију дисквалификују међу страним инвеститорима.

Члан Савјета за борбу против корупције Јелисавета Василић је такође оцијенила да у продаји Телекома Србије има елеменатакорупције. Она је објаснила да на то указује чињеница да је Влада Србије објавила оглас за продају предузећа у којем није наведен квалифакаторни услов, али га је саопштила јавно саопштивши да се компанија неће продавати за мање од 1,4 милијарде евра.

"На тај начин, стављате до знања свим заинтересованим купцима да у својој пријави морају да понуде ту минималну цену. Међутим, један од купаца је понудио много нижу цену, док су други потенцијални купци, који верују држави, одустали, јер им је почетна цена била превисок", рекла је Василић.

Према њеним речима, из свега тога је очигледно да постоји нека врста договора државе да се на тај начин дође до јединог купца за Телеком Србија, а на нетранспарентност читавог поступка указују и додатни рокови које држава одобрава Телекому Аутрија.

"Шта се крије иза тога? Или је држава толико очајна да мора да прода Телеком или је договорено са неким да то иде тако", закључила је Василић.Оставите одговор