Парастос за 1080 палих српских бораца

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на Споменик за 1080 погинулих бораца данас је у Зворнику обиљежен 21. мај – Дан бригада са подручја бивших српских сарајевских општина – Илијаша, Вогошће, Кошева, Илиџе, Рајловца и Хаџића. Парастос је служен борцима Војске Републике Српске погинулим у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, припадницима МУП-а РС и цивилним жртвама рата са […]

субота, мај 21, 2011 / 14:40

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на Споменик за 1080 погинулих бораца данас је у Зворнику обиљежен 21. мај – Дан бригада са подручја бивших српских сарајевских општина – Илијаша, Вогошће, Кошева, Илиџе, Рајловца и Хаџића.

Парастос је служен борцима Војске Републике Српске погинулим у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, припадницима МУП-а РС и цивилним жртвама рата са подручја ових општина.

Вијенце су, у име Друге и Треће сарајевске бригаде, Илијашке, Вогошћанске, Илиџанске и Игманске бригаде, положила дјеца обучена у народну ношњу са сарајевске регије. Вијенце су положиле и породице погинулих бораца, те представници зворничког Удружења ратних војних инвалида и општине Зворник.

Предсједник Удружења ратних војних инвалида Зворник Драгислав Мијановић рекао је новинарима да су на данашњи дан прије 19 година формиране бригаде ВРС у свим српским општинама сарајевске регије, додавши да је овај дан ушао у значајне датуме обиљежавања догађаја Одбрамбено-отаџбинског рата.

Подсјетивши да је у току рата погинуло више од шест хиљада бораца ових бригада, као и цивилних жртава рата са подручја сарајевске регије, Мијановић је рекао да правосудне институције БиХ ништа још нису урадиле на процесуирању оних који су чинили ратне злочине над српским становништво са ових подручја.

Он је додао да је Илијашка бригада имала највише погинулих бораца, односно више од 1 300, као и око 450 ратних војних инвалида, те истакао да је за заслуге у Одбрамбено-отаџбинском рату одликована Орденом Немањића.

Значајан број српског становништва се, након потписивања Дејтонског мировног споразума, иселио из српских сарајевских општина и настанио на подручју зворничке општине, гдје обиљежава датуме из прошлости.Оставите одговор