Парагвај: Опозван предсједник па изабран нови

Нови предсједник Парагваја Федерико Франко данас је положио заклетву као нови шеф државе, након што је парламент опозовао његовог претходника Фернанда Луга. Франко је био потпредсједник Парагваја, а на мјесту шефа државе биће до августа 2013. године, до када је требало да траје мандат Луга. Посланици су опозвали Луга (61) због незадовољства његовим начином рјешавања […]

субота, јун 23, 2012 / 12:47

Нови предсједник Парагваја Федерико Франко данас је положио заклетву као нови шеф државе, након што је парламент опозовао његовог претходника Фернанда Луга.

Франко је био потпредсједник Парагваја, а на мјесту шефа државе биће до августа 2013. године, до када је требало да траје мандат Луга.

Посланици су опозвали Луга (61) због незадовољства његовим начином рјешавања недавног спора око земљишта, у којем је било и погинулих.

Посланици Сената изјаснили су се са 39 гласова за опозив и четири против.

Након гласања испред зграде Сената, гдје се окупило око 5.000 присталица предсједника Луга, избили су сукоби па је полиција употријебила водене топове и сузавац да би растјерала масу.

Предсједник Луго прихватио је одлуку Сената, али је додао да је овај потез нанио снажан ударац демократији Парагваја.

Одлука Сената изазвала је критике љеивачарских лидера широм Латинске Америке, уз оцјену да се фактички ради о државном удару, наводи АП.

Брзо прихватање Луга да буде смијењен са дужности чини се да је спријечило веће сукобе и могуће улично насиље и проитесте у Асунсиону, гдје су се окпуиле његове присталице.

"Ово иде даље од Фернанда Луга, даље од Паргаваја. Овдје се ради о истинској демократији за цијелу нашу Америку", рекао је љевичарски предсједник еквадора Рафаел Кореа, додајући да његова влада неће признати ниједну владу у Парагвају, осим Луга.

Парагвај је прије неколико дана распоредио војску како би ријешио кризу окупације земље од стране сиромашних фармера у забаченом шумском резервату на сјеверу земље, након што је 17 људи убијено у сукобима између полиције и фармера.

Сукоб је натерао Луга да прихвати оставку министра унутрашњих послова и директора полиције.

Насиље је избило након што је полиција покушала да насилно евакуише око 150 фармера из резервата, који је дио великог посједа у власништву бившег католичког бискупа, Бласа Рикелмеа, сада политичара из утицајне Колорадо партије.Оставите одговор