Палестина ће бити држава 2011. године?

Палестински премијер Салама Фајад је данас изјавио да ће палестинска држава бити успостављена до августа идуће, 2011. године, како је и планирао. Фајад је у интервјуу за изралеску ТВ-станицу Канал 2 негирао да ће Палестинци једнострано тражити признање своје државе. Фајад важи за инспиратора побољшања привредног стања на палестинској, Западној обали ријеке Јордан и успостављања […]

недеља, децембар 19, 2010 / 09:18

Палестински премијер Салама Фајад је данас изјавио да ће палестинска држава бити успостављена до августа идуће, 2011. године, како је и планирао.

Фајад је у интервјуу за изралеску ТВ-станицу Канал 2 негирао да ће Палестинци једнострано тражити признање своје државе.

Фајад важи за инспиратора побољшања привредног стања на палестинској, Западној обали ријеке Јордан и успостављања реда и закона послије деценије насиља. Признање је добио и за изградњу будуће палестинске државе уз одрицање од примјене силе против Израела.

У ријеткој поруци јавности Израела, Фајад је позвао народ да не напусти наду за мир „иако смо толико пута доживели неуспјех”.

Признања стижу из Јужне Америке

Како је извијестила палестинска новинска агенција Ман, боливијски предсједник Ево Моралес је то саопштио на самиту јужноафричког трговинског блока у Бразилу да Боливија признаје Палестину као суверену државу уз границама из 1967. године, што заправо значи – на Западној обали, источном Јерусалиму и појасу Газе.

Боливија се на тај начин придружила Бразилу и Аргентини.
Палестински предсједник Махмод Абас поздравио је такву одлуку, захваливши се Моралесу на подршци Палестинцима.

Израелско министарство иностраних послова је осудило признање, упозоривши да то неће помоћи мировном процесу.

Друге јужноамеричке земље су признале Палестину у посљедњих неколико седмица, а Уругвај ја најавио да ће то учинити почетком сљедеће године.

Палестинске амбасаде

Догодило се то у тренутку застоја у мировним преговорима јер палестинска страна неће да преговора док Израел не продужи мораторијум на изградњу у јеврејским насељима на окупираној Западној обали.

Сједињене Америчке Државе су недавно одустале од покушаја увјеравања Израела да то учини и сада настоје да посредују у преговорима али их арапска страна одбија док не добије понуде САД и гаранције да ће преговори бити утемељени у границама из 1967.

Израел је у међувремену оштро осудио Норвешку што је унаприједила статус палестинских представника у Ослу у дипломатско представништво. У посљедњих неколико мјесеци неколико земаља је унаприједило статус палестинских представника, а прво су то учиниле САД, а затим Француска, Шпаније и Португал.

Једна од алтернатива мировним преговорима је, како је Абас отворено рекао, захтјев за проглашење независне Палестине у УН, која је унилатерално проглашена 1988. године у Алжиру, а отада ју је признало више од 100 земаља.Оставите одговор