Пале: Почела је "Филмотека"

Пројекцијом документарног филма "Босна – земља мржње" на Палама је вечерас почео је први програм филмског циклуса под називом "Филмотека", који организује Кинотека Републике Српске у сарадњи са Филозофским факултетом у Источном Сарајеву. Први програм филмског циклуса "Филмотека" посвећен је обиљежавању 50. годишњице од додјеле Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу. Уредник програма Кинотеке РС […]

четвртак, новембар 17, 2011 / 08:54

Пројекцијом документарног филма "Босна – земља мржње" на Палама је вечерас почео је први програм филмског циклуса под називом "Филмотека", који организује Кинотека Републике Српске у сарадњи са Филозофским факултетом у Источном Сарајеву.

Први програм филмског циклуса "Филмотека" посвећен је обиљежавању 50. годишњице од додјеле Нобелове награде за књижевност Иви Андрићу.

Уредник програма Кинотеке РС Јандранка Пандуревић рекла је Срни да ће у програму вечерашње "Филмотеке" бити представљена два документарна филма из продукције "Срна филма" – "Босна – земља мржње" из 1993. године и "Буквар буквица" из 2001. године.

Она је навела да је сценарио за филм "Босна – земља мржње" рађен према Адрићевом "Писму из 1920", а режију потписује Бранко Брђанин Бајовић, док је документарно-експериментални филм "Буквар буквица" рађен по сценарију и у режији Миленка Јовановића.

Пандуревићева је рекла да је филм "Буквар буквица" приказан 2001. године на Београдском фестивалу краткометражног и документарног филма и да је изазвaо велику пажњу филмске публике и критике, али да од тада до данас није јавно емитован ни на једној телевизијској станици.

"Аутор филма је на врло својствен и оргиналан начин смјело полемисао са појавама у школству у постдејтонском периоду у БиХ", нагласила је Пандуревићева.

На крају вечерашњег програма публика ће погледати играни филм "Аникина времена" за који су сценарио, према мотивима истоимене Андрићеве приповјетке, написали Вицко Распор и Владимир Погачић.

Она је истакла да је ово при играни филм снимљен према Андрићевом дјелу, те први југословенски филм који је својевремено дистрибуисан у САД.

Улаз за посјетиоце вечерашњег програма је бесплатан, а исти програм биће реализован у уторак, 22. новембра у Културном центру у Источном Сарајеву.

До краја године биће реализована још три програма "Филмотеке", различитих стилова и жанрова, а наставак циклуса је предвиђен након јануарских празника.Оставите одговор