ИАЕА: Извор радиоактивног јодина-13 и даље је непознат

Извор радиоактивног јодина-131 у неколико европских земаља у протеклих неколико седмица још је мистерија, саопштила је данас Међународна агенција за атомску енергију. "Власти из Чешке, Аустрије, Словачке, Њемачке, Шведске, Француске и Пољске и даље мјере ниске нивое јодина-131", наводи се у саопштењу и додаје, да су тренутни нивои овог радиоактивног изотопа веома ниски. Јодин-131, који […]

четвртак, новембар 17, 2011 / 08:33

Извор радиоактивног јодина-131 у неколико европских земаља у протеклих неколико седмица још је мистерија, саопштила је данас Међународна агенција за атомску енергију.

"Власти из Чешке, Аустрије, Словачке, Њемачке, Шведске, Француске и Пољске и даље мјере ниске нивое јодина-131", наводи се у саопштењу и додаје, да су тренутни нивои овог радиоактивног изотопа веома ниски.

Јодин-131, који се повезује са болестима рака уколико је у великим количинама, може да зарази млијеко и поврће.

ИАЕА је у петак саопштила да су трагови радиоактивног јодина-131 у малим количинама детектовани у Европи, након што су власти у Чешкој прве реаговале.

ИАЕА наводи да тај ниво јодина није опасан по здравље, као и да извор честица није јапанска хаварисана нуклеарка Фукушима.

Али, поријекло честица остаје мистерија. ИАЕА каже да у сарадњи са земљама у којима је детектован јодин покушавају да пронађу извор.

Експерти кажу да поријекло радијације, која се шири већ скоро три недјеље, може доћи од многих могућих извора, почевши од медицинских лабораторија или болница до подморница.

Француска агенција за радиозаштиту и нуклеарну безбједност саопштила је у четвртак да овај ниво радијације води поријекло из централне или источне Европе.

Дидије Шампион, при ИРСН, рекао је да могући извор могу бити Чешка, Пољска, Мађарска, Словенија, Русија или Украјина. Аустрија, која граничи са неколико источних земаља, такође може да буде извор.

ИРСН саопштила је да покушава да израчуна путању кроз ваздух како би пронашла извор.

"Требали би имати одговор до средине наредне недјеље", рекао је Шампион, одбацујући хипотезу да би радијација могла водити поријекло од нуклеарке.

"Да долази од реактора нашли бисмо и друге елементе у ваздуху", рекао је он, додајући да је хипотеза агенције да је извор фармацеутска индустрија.

Јод-131 је радиоактивни изотоп јода чији је период полураспада нешто више од седам дана. Удахнут или прогутан јод-131 концентрише се у штитној жлијезди, па повећава ризик од рака тог органа.

Изложеност већој дози радиоактивности може да изазове муку, повраћање, губитак косе, дијареју, крварење, уништење слузокоже црева, оштећење централног нервног система и смрт. Такође долази до оштећења ДНК, што повећава ризик од канцера, нарочито код млађе дјеце и фетуса. Након осамдесет дана, јод-131 се потпуно дезинтегрише.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *