Откуд лимузина у возном парку владике Григорија

Херцеговачки владика Григорије у последњих неколико година постао је препознатљив по новом имиџу, животу на "високој нози", а умјесто у мантији у јавности се појављује у маркираним одјелима, кошуљама и "прада" ципелама.

петак, мај 24, 2013 / 18:14

Пише: Небојша Вукановић

Владика има више сједиште у Требињу и Мостару, а владичанске дворе краси стилски намјештај и луксуз. По канонима Српске православне цркве ниједан монах, па сам тим ни владика, не може имати своју приватну имовину, и све ствари морају бити у власништву манастира или епархије. Због тога ни возила које користи владика Григорије не могу бити регистрована на његово име, већ на Епархију, или предузећа која су повезана са владиком и Епархијом.

Након "пежоа 607" и "шкоде октавије", које је користио претходних година, последњих шест мјесеци владика Григорије користи луксузни џип "ренџ ровер спорт" регистарских ознака "Е28-К-180" са кожним сједиштима, навигацијом и свом осталом опремом вриједан 138 700 марака. Џип је регистрован на грађевинску фирму "Гемакс БХ", која изводи радове на обнови Саборног храма у Мостару, и која је настала након што је претходни извођач, београдски "Гемакс" власништво бизнисмена Ђорђа Антеља, упала у велику кризу. Занимљиво је да је поред радова на Саборном храму у Мостару, Гемакс БХ ангажован још на само једном послу, обнови спомен-цркве у Пребиловцима, а новац за обнову обезбједила је канцеларија предсједника Милорада Додика.

Сједиште фирме "Гемакс БХ" је у владиком двору, у Улици Конак бр 7 у Мостару, на истој адреси у којој се налази и сједиште Епархије захумско-херцеговачке и приморске. Фирму "Гемакс БХ" основала је фирма "Вајн енд мор", а ради се о епархијској винотеци-ресторану и туристичкој агенцији смјештеној у Улици Стари град бр 3, непосредно уз мостарски стари мост. "Вајн енд мор" има и своју подружницу, погребно предузеће "Српско погребно друштво" у коме је поред Вање Пешута као одговорно лице у судски регистар уписан Драго Антељ. Винотеку у Старом граду отворила је Епархија у простору које су власти Федерације БиХ након врата вратиле у посјед цркви и Епархији.

Сарадња на овом свијету

Према подацима до којих смо дошли у Судском регистру Општинског суда у Мостару и "Гемакс БХ" и фирма "Вајн енд мор" основани су као друштва са ограниченом одговорношћу са оснивачким капиталом од 2 000 марака, а као одговорно лице именован је Вања Пешут. Пешут је мостарски бизнисмен, власник авио компаније "ВИП авиејшн", и близак пријатељ владике Григорија. Након пресељења у Мостар владика је једно вријеме живио у Пешутовом стану. Пешут дуже времена има добру сарадњу са херцеговачком епархијом, а игуман манастира Тврдош, отац Саво, прије три године основао је у Требињу Коњички клуб "Вранац" захваљујући расним коњима које му је поклонио Пешут.

Поред луксузног џипа "ренџ ровера", који се углавном користи за теренску вожњу и дужа путовања, владика Григорије повремено користи и возило за градску вожњу, лимузину "линколн таун кар" регистарских ознака "Е05-О-005". Ради се о луксузној лимузини дугој око 8 метара, какву користе амерички предсједници, популарни глумци и велике музичке звијезде. Према нашим сазнањима луксузну лимузину раније је користио хотел "Белеву" из Требиња, а након тога један херцеговачки бизнисмен поклонио је возило Епархији.

Према подацима до којих смо дошли у Кантоналној полицији лимузина ипак није регистрована на Епархију већ на име Вање Пешута. Протеклих неколико мјесеци лимузина "линколн" била је паркирана непосредно уз Саборни храм који се обнавља у Мостару, и магистрални пут Мостар – Сарајево, али након што смо владици поставили питање која све возила користи за путовања и своје потребе риједак аутомобил на нашим друмовима је мистериозно је нестао из комплекса у коме се налази сједиште Захумско-херцеговачке епархије.

Заступник божијег капитала

Од владике Григорија смо покушали добити одговор на питања због чега Епархија оснива читав низ увезаних фирми у којима се као одговорно лице води Вања Пешут, да ли је Еапрхија власник фирми "Гемакса БХ" и "Вајн енд мор", и која све возила користи владика Григорије, али умјесто адекватног одговора добили смо чудно образложење да владика наводно не одговара на дневно политичка и питања и свакодневног живота.

"Као што из праксе наших односа са новинарима, медијским кућама и осталим лицима из јавног цивилног сектора знате, Епархија не даје коментаре нити има портпарола који се изјашњава о појединим питањима из свакодневног живота нити о дневно-политичким догађајима. Такође, Епархија, нити било ко у Епархији, осим Епископа, нема благослов да о таквим стварима даје изјаве за јавност. Наравно, свако је слободан и може у своје име да каже и изјави шта жели, али не и у име Епархије.То нам се чини логичним и прихватљивим. Постоји могућност, и ми у пракси такве ствари и радимо, да се путем молбе затражи неки свеобухватнији, већи интервју са Епископом, наравно, поводом неких крупних догађаја, везаних за Цркву и живот у Цркви" стоји у Саопштењу које смо добили из владикине канцеларије.

Јавност интересује каква је сарадња и везе између Епархије захумско-херцеговачке и приморске и предузећа чије је сједиште у епархијским просторима и која су у васништву Вање Пешута. Због чега се оснива велики број увезаних доо предузећа, и шта ће бити са имовином коју је добила Епархија а која се воде на разним предузећима уколико владика Григорије у догледно вријеме пређе у неку други епархију?

Захваљујући блиским везама са локалним и републичким властима, прије свега са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, владика Григорије и Епархија у последњих десетак година покренули су низ послова и посједују два хотела у центру Требиња, више пословних простора на најатрактивнијим локацијама, винарију, акције у највећем херцеговачком виногорју "Агрокоп"…

Иако у својим бесједама вјерницима наглашава да је скромност врлина, очито је да владика Григорије није познат као велики подвижник. На крају би се требало просјетити ријечи покојног патријарха српског Павла који се, изненађен луксузним возним парком којим су владике дошле на сабор запитао "Шта ли би тек радили и возили да се нису завјетовали на скромност"?

Бокс 1: Имовина на Рондоу: Прије 10 година владика Григорије у Мостару је на Рондоу у центру града продао атрактивно земљиште на коме је изграђен тржни центар. Земљиште је било задужбина српских трговаца који су га поклонили цркви прије Другог свјетског рата. Занимљиво је да је и сам Милорад Додик 2003, године, док је био у опозицији и лошим односиам са владиком који је тада подржавао СДС, критиковао владику одлуку да прода црквено земљиште и задужбину српских трговаца из Мостара. Владика Григорије прије три године ставио је под хипотеку и тек саграђену цркву Арханђела Михајла у требињском насељу Хрупјела како би од банке добио кредит од 300 000 швајцарских франака.

Бокс 2: Коњички клуб угашен: Владика Григорије и игуман манастира Тврдош отац Саво 2010. године свечано су у бившој касарни у требињу отворили Коњички клуб под именом "Вранац" и тврдили како је он намијењен дјеци са посебним потребама која се лијече хипотерапијом. Коње за оснивање клуба поклонио је Вања Пешут, а за потрпедсједника Клуба био је именован садашњи директор СИПЕ и бивши начелник ЦЈБ Требиње Горан Зубац, такође велики пријатељ владике Григорија. Послије само неколико мјесеци клуб је затворен, коњи су нестали, а неки су од глади угинули у близини Брвеника на Зубцима.

Бокс 3: Богати дарови политичара: Бивши предсједник СО Требиње Божидар Вучуревић поклонио је Епархији хотел "Платани", као и десетак станова и пословних простора у центру Требиња. Предсједник Додик Епархији је поклонио више десетина хектара земљишта у бившој касарни "Лука Вукаловић" у центру Требиње, те бившу касарну у селу Дужи, и Брвенику на Зубцима. Док је био премијер Додик је преко ИРБ-а обезбједио више милионских кредита за Подруме манастира Тврдош који су у власништву Епархије.Оставите одговор