Oткривена највећа позната звијезда

Научници су помоћу снимака са телескопа "Хабл", као и Веома великог телескопа (ЕЛТ) који се налази у Европској јужној опсерваторији у Чилеу (ЕСО), открили звјезданог џина који су назвали П136а1. Највећа позната звијезда до сада била је око 150 пута масивнија од Сунца, и за њу се сматрало да је на самом космичком лимиту када […]

четвртак, јул 22, 2010 / 11:46

Научници су помоћу снимака са телескопа "Хабл", као и Веома великог телескопа (ЕЛТ) који се налази у Европској јужној опсерваторији у Чилеу (ЕСО), открили звјезданог џина који су назвали П136а1.

Највећа позната звијезда до сада била је око 150 пута масивнија од Сунца, и за њу се сматрало да је на самом космичком лимиту када је ријеч о величини звијезда. Наиме, што је звијезда масивнија, већа је количина енергије коју она ствара, тако да више ни гравитација није у стању да ту енергију обузда и одржи звијезду стабилном. Овакве звијезде ће прије или касније експлодирати, то јест, постаће супернове.

Ипак, П136а1 је тренутно 265 пута веће масе од Сунца. С обзиром на то да велике звијезде знатно брже губе масу како старе, претварајући је у енергију, ова звијезда је у последњих милион година изгубила око 20 одсто своје првобитне масе и претпоставља се да је првобитно била око 320 пута тежа од Сунца.

Поређења ради, Сунце је за 4.5 милијарде година изгубило свега 0.03 одсто своје масе.

"Температура ове звијезде је већа од 40.000 степени целзијуса и она је око 10 милиона пута свјетлија од Сунца", рекао је др Пол Кровтер, који је предводио истраживање.

Највеће познате звијезде до сада биле су звијезда Пиштољ (80-150 пута већа од Сунца) и Ета Карине (око 100 пута већа од Сунца). Занимљиво је да звијезда Пиштољ за 20 секунди ослободи исту количину енергије, као и Сунце за годину дана.Оставите одговор