Откривена царинска превара

Службеници Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ открили су царинску превару приликом увоза меса из Холандије у БиХ, а постоји сумња да је буџет БиХ оштећен за више од милион КМ. УИО ће код увозника меса извршити накнадну наплату законом предвиђених увозних дажбина, а у наредних десет дана биће спреман и извјештај Тужилаштву БиХ о […]

недеља, мај 15, 2011 / 15:16

Службеници Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ открили су царинску превару приликом увоза меса из Холандије у БиХ, а постоји сумња да је буџет БиХ оштећен за више од милион КМ.

УИО ће код увозника меса извршити накнадну наплату законом предвиђених увозних дажбина, а у наредних десет дана биће спреман и извјештај Тужилаштву БиХ о постојању сумње да је почињено кривично дјело.

Из УИО је саопштено да је значајан увозник меса из БиХ приликом увоза меса у току 2007. и 2008. године на фактурама декларисао да је ријеч о замрзнутом говеђем лоју, а радило се о најквалитетнијим комадима меса попут бифтека и комада бута.

Након проведених истаржних радњи закључено је да је приликом 17 увоза меса у БиХ вриједност на фактурама била умањена за 2.197.096 КМ.

"Како се радило о квалитетним дијеловима меса, а не замрзнутом говеђем лоју, избјегнуто је плаћање царине од 10 одсто, царинске евиденције од један одсто, ПДВ-а од 17 одсто и прелевмана који се крећу од 1,5 до 2,5 КМ по килограму меса", наводи се у саопштењу.

У контролама које су у току биће утврђена и евентуална одговорност царинских службеника који су радили на царињену 17 пошиљки из Холандије, гдје је у свакој пошиљци увезена 21 тона квалитетног меса, наводи се у саопштењу.

Вршилац дужности директора УИО БиХ Миро Џакула потписао је у посљедњих неколико дана 35 рјешења о покретању дисциплинских поступака против службеника УИО.

Тридесет дисциплинских пријава односи се на службенике који су били укључени у предмете увоза украдених грађевинских машина из ЕУ у БиХ, а неки од њих су били приведени на обавјештајне разговоре у недавно изведеној акцији "царина".

"УИО је одлучила спровести дисциплинске поступке против службеника који су били укључени у сумњиве увозе машина из ЕУ, а ријеч је о девет службеника из Царинске испоставе Градишка, седам службеника из Царинске испоставе Брод, 11 службеника из Царинске испоставе Бањалука и три службеника из Царинске испоставе Груде.

Осталих пет дисциплинских пријава односи се на службенике царинског реферата на граничном прелазу Каменско, за које постоји сумња да су дозволили нелегалан увоз кафе у БиХ у току 2009. године, додаје се у саопштењу.Оставите одговор