Пронађено мјесто на којем почива Мона Лиза?

Италијански истраживачи вјерују да су открили мјесто на којем почива дама са чувене слике Леонарда да Винчија. Према писању лондонског "Телеграфа", стручњаци су, након двонедељног истраживања уз помоћ георадара и старих мапа и докумената, пронашли крипту у једном напуштеном манастиру. Потрагу за гробом Лизе Герардини Дел Ђокондо, за коју се вјерује да је мистериозна жена […]

недеља, мај 15, 2011 / 15:08

Италијански истраживачи вјерују да су открили мјесто на којем почива дама са чувене слике Леонарда да Винчија.

Према писању лондонског "Телеграфа", стручњаци су, након двонедељног истраживања уз помоћ георадара и старих мапа и докумената, пронашли крипту у једном напуштеном манастиру.

Потрагу за гробом Лизе Герардини Дел Ђокондо, за коју се вјерује да је мистериозна жена која је прије 500 година позирала славном италијанском мајстору, предводи контроверзни професор, новинар и писац Силвано Винчети.

Крипта је пронађена у поду манастира Санта Орсола у Фиренци након што је са њега уклоњен бетонски слој који је покривао стари под од цигли.

"Пронашли смо не једну већ две крипте и убјеђени смо да се у једној од њих налазе посмртни остаци Мона Лизе", казао је проф Винчети, додајући да ће археолози морати да раде још неколико дана прије него што допру до гроба и отворе га.

Радове прати и Наталија Гучардини Строци, потомак Мона Лизе која се у почетку противила истраживању, сматрајући да њена прабака има право да "почива у миру". Она је, међутим, промијенила мишљење након сусрета са Винчетијем и његовим тимом.

"У почетку ме је сама помисао на ископавање ужасавала, али сам сада фасцинирана и желим да сазнам да ли је ово мјесто на којем почива један од мојих предака", објаснила је она.

Лиза Герардини, која је умрла 1542. године, била је жена богатог трговца свилом Франческа дел Ђокондо. Мона Лиза је иначе у Италији позната као "Ла Ђоконда".

Циљ ископавања је да се пронађу посмртни остаци Мона Лизе и да се њен ДНК упореди са ДНК двоје њених синова сахрањених у цркви Сантисима Анунцијата у Фиренци, као и да се изврши реконструкција њеног лица како би се видело да ли одговара чувеном Леонардовом портрету.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *